20 września 2015

Krewetki curry z mango


Na blogu pojawiło się już wcześniej niejedno danie określane jako "curry". Klasyczne czerwone curry z kurczakiem było jednym z pierwszych wpisów. Jak ktoś ma ochotę poczytać trochę o etymologii słowa i samego dania to zachęcam do lektury właśnie tam. Później pojawiały się też przepisy na rybę curry, zielone curry, a także hinduskiego kurczaka w sosie curry. Teraz czas na krewetki w kokosowo-miętowym sosie curry pod indyjską nutę.

Tak naprawdę to danie jest swego rodzaju połączeniem curry w wydaniu tajskim i hinduskim. Używamy tu bowiem tradycyjne indyjskie przyprawy jak kurkuma, ale całość bazuje na mleczku kokosowym, tak charakterystycznym dla kuchni tajskiej. Tak naprawdę nie ma większego znaczenia do jakiej kategorii przepiszemy tę wersję curry. Liczy się bowiem tylko to, że jest szybko, aromatycznie i zdecydowanie smacznie. Idealna pozycja jako pierwsze danie obiadowe lub lekką kolację.

Składniki (dla 2 osób):

- 500g sporych krewetek
- pół cebuli
- 1 średnie zielone mango
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- szklanka wrzącej wody
- świeża mięta
- natka kolendry
- czerwona papryczka chilli
- olej (najlepiej kokosowy)

Mieszanka:
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- garść liści mięty
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki soli
 
Sposób przygotowania:

  1. Jeżeli mamy mrożone krewetki to trzeba je naturalnie wcześniej rozmrozić i osuszyć. Surowe obieramy z pancerzów, zostawiając tylko ogonki (choć jak ktoś nie chce się potem nimi przejmować, to może je też usunąć już teraz). 
  2. W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, mieszając aż do zeszklenia.
  3. W między czasie w moździerzu ucieramy mieszankę przypraw z miętą i czosnkiem. Dorzucamy wszystko do rondla i mieszamy razem z cebulą przez kilka minut, aż do uzyskania ładnego aromatu.
  4. Mango trzeba wcześniej obrać i pokroić na cienkie plasterki. 
  5. Do rondla wrzucamy najpierw krewetki, podsmażamy przez minutę mieszając, a następnie dorzucamy mango i zalewamy wrzątkiem z mleczkiem kokosowym. Gotujemy przez 5 minut bez przykrycia.
  6. Podajemy w miseczkach, posypane kolendrą, plasterkami czerwonej chilli i udekorowane listkami mięty, z ryżem lub pieczywem (najlepiej chlebkiem naan)

4 komentarze:

  1. jedyne co potrzebuje to mango i zabieram się do pracy! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny blog, przetestowałem większość przepisów i każde danie było udane. Szkoda, że notki pojawiają się tak rzadko...
    Buffalo Wings z Twojego przepisu stały się już legendą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za miłe słowa. Mam zamiar się poprawić i wstawiać wpisy częściej :)

      Usuń
  3. Obowiązkowe "pod indyjską nutę", szybko:)

    OdpowiedzUsuń