Śledzik to klasyka na polskim stole świątecznym. Tradycyjna zimna przekąska, która może być podawana na różne sposoby. Jedni lubią po prostu z octem i cebulą, inni pod pierzynką, popularne są też po kaszubsku, wiejsku, królewsku, sułtańsku... w zasadzie na każdą literę z alfabetu można znaleźć jakąś odmianę. Ja kiedyś zakupiłem gotowca o nazwie "śledź salsa" i bardzo mi podpasywał. W między czasie znalazłem przepisy na śledzie: "po diabelsku", "po węgiersku", "piekielne" czy "na ostro". Dzięki tym inspiracjom przygotowałem swoją wersję śledzi w ostrzejszym wydaniu.
Składniki
- 1 kg solonych filetów śledziowych (matiasów)
- 0,5 litra mleka
- 0,5 litra wody
- 3 papryki (w różnych kolorach)
- 3 cebule
- 2 papryczki chilli
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g)
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu
- sok z połowy cytryny
- szklanka oleju
Sposób przygotowania
- Śledzie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w naczyniu, zalać mlekiem i wodą. Moczyć zanurzone w cieczy ok. 4 godziny (można całą noc).
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w piórka. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
- Z papryk i chilli usunąć nasiona i pokroić - papryki w grubszą kostkę, a chilli jak drobno się da. Dorzucić do cebuli i dusić kolejne 5 minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy, suche przyprawy, ziele angielskie i miód. Gotować ciągle mieszając aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i polać sokiem z cytryny i octem. Wymieszać dokładnie.
- Wymoczone śledzie wyjąć, osuszyć dokładnie i pokroić na mniejsze kawałki. W szerokim naczyniu układać na przemian warstwę śledzi i farszu paprykowego. Zalać wszystko olejem i odstawić do lodówki przynajmniej na 24h.
- Śledzie z każdym kolejnym dniem powinny być lepsze. Wesołych Świąt!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz