11 stycznia 2012

Słodko-ostry makaron z kurczakiem


Makaron kojarzony jest wybitnie z kuchnią włoską. Mało kto zdaje sobie zatem sprawę, że wywodzi się on nie z Italii a z Chin. Kraj ten znany jest bardziej z upraw ryżu, co nie oznacza, że w tamtejszej kuchni brakuje dań makaronowych. Chińczycy wymyślili makarony i wciąż się nimi zajadają. Można się o tym przekonać, odwiedzając chińskie knajpki, które dziś można znaleźć praktycznie na całym świecie.

Kuchnia chińska, podobnie jak i całe Państwo Środka, jest bardzo różnorodna. To co możemy spróbować w naszych lokalnych restauracyjkach to albo wyobrażenia o kuchni chińskiej albo propozycje dań z najbardziej popularnych regionów. Sam nie jestem znawcą tej kuchni, co nie znaczy, że nie jestem jej miłośnikiem. Od czasu do czasu uwielbiam przygotować coś w chińskim stylu. Zaprezentowany poniżej przepis nie jest jakimś oryginalnym daniem o szczególnej nazwie. To po prostu moja wersja na chiński makaron z kurczakiem. Można powiedzieć, że ma on coś wspólnego z metodą stir-fry, czyli szybkiego smażenia na mocno rozgrzanym oleju. Nie jest to jednak modelowy przykład dla tej techniki kulinarnej, gdyż nie używam tu woka, a smażenie nie jest aż tak ekspresowe. Tak czy inaczej, przygotowanie tego dania jest łatwe i stosunkowo szybkie a efekty końcowe naprawdę orientalne. 

Składniki

- 200g chińskiego makaronu jajecznego
- 2 filety z kurczaka
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cukinia
- 100g groszku cukrowego
- 50g suszonych grzybów mun
- 1 mała papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku
- chilli w proszku
- sól
- olej arachidowy lub sezamowy
- ziarna sezamu

Sos
- 2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm kawałek imbiru
- 1/2 łyżki miodu

Sposób przygotowania
  1. Obierz marchewkę i pokrój w podłużne słupki, cebulę w grube piórka, a paprykę w cienkie paski. Cukinię przekrój wzdłuż na cztery i wykrój nasiona. Pokrój następnie w mniejsze paski. Chilli posiekaj możliwie drobno. Grzyby namocz, osusz i pokrój w małe kawałki. Odstaw wszystko na później.
  2. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w dosyć duże kawałki (ok. 2cm). Obtocz w soli, papryce, chilli i czosnku przeciśniętym przez praskę.
  3. Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki, w tym starty imbir i przeciśnięty czosnek. Wymieszaj dokładnie aż miód się rozpuści i składniki dokładnie połączą.
  4. Na dużej wysokiej patelni (lub woku jeśli posiadasz) rozgrzej olej i smaż na nim kurczaka do miękkości. Zdejmij go z patelni i przykryj aby nie wystygł.
  5. Dolej nieco oleju i smaż warzywa wrzucając w ok. 1 min. odstępach: marchewkę, cebulę, chilli, grzyby, groszek, paprykę i cukinię. Smaż całość na mocnym ogniu, ciągle mieszając, nie dłużej niż 10 minut. 
  6. W między czasie zagotuj wodę i przygotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedź na sitku. 
  7. Do usmażonych warzyw dorzuć kurczaka i ugotowany makaron, wymieszaj i smaż mieszając. Zalej wszystko sosem, posyp sezamem i wymieszaj dokładnie. Chińszczyzna gotowa. 

2 komentarze:

  1. Zajrzałam i zostaję. Tak tu pikantnie i kolorowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada apetycznie ;) zapraszam do udziału w konkursie http://sweetandchili.wordpress.com/2013/01/29/pierwszy-konkurs-na-blogu-sweetchili-szalenstwa-podniebienia/

    OdpowiedzUsuń