17 listopada 2011

Penne z kurczakiem w sosie pomidorowym


Penne, rigatoni i wszystkie inne rurki, kto ich nie lubi? Wszystkie makarony w smaku są zwykle do siebie podobne, ale rurki mają w sobie coś szczególnego. Gdy przyrządzamy je w sosie, obtacza on je zarówno od środka jak i na zewnątrz. Dzięki temu mamy podwójną moc smaku, a gdy smak ten tworzą kurczak w pomidorach, papryce i winie to musi być smacznie.

Penne to najpopularniejsze rurki. Nazwa tego makaronu wzięła się od włoskiego słowa "penna", co oznacza "pióro". Penne to takie właśnie ścięte piórka. Wywodzą się z południowej Italii. Mogą być zarówno gładkie (penne lisce) jak i prążkowane (penne rigate).  Przepis na rurki z kurczakiem pochodzi z jednego z moich  ulubionych programów telewizyjnych "Domowy Kucharz", prowadzonego przez Michaela Smitha. Przygotowanie dania jest trochę czasochłonne, ale warte poświęcenia. Penne, wino, kurczak, pomidory, papryka, czosnek, bazylia - czyli wszystko to, za co kochamy włoską kuchnię. I sam muszę przyznać, że chilli wystarczy tu tylko odrobina.

Składniki

- 8 udek lub podudzi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku (albo cała główka)
- 200 ml czerwonego wina
- 2 papryki (w 2 kolorach)
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- starty parmezan
- 200g makaronu penne

Uwagi do kluczowych składników

Kurczak - teoretycznie mogą też być filety z piersi, ale nogi są zdecydowanie lepsze. Piersi przy dłuższym gotowaniu szybko stają się suche i twardawe. Czasami można dostać filety z udek. Jeżeli nie lubimy babrać się z kośćmi to możemy takie użyć.

Czosnek - kogoś może przerażać dodawanie całej główki czosnku do jednego dania. Spokojnie. Kuchnia włoska na czosnku bazuje i wcale nie oznacza to, że dominuje on w każdej potrawie. Tutaj jego smak będzie wyczuwalny tylko w takim stopniu jak powinien.

Wino - ma to być przyzwoite wytrawne lub półwytrawne wino i nie dajmy się zwariować, nie musi być włoskie. 

Sposób przygotowania
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Papryki pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż na natłuszczonej blaszce. Piecz ok. 15-20 minut aż skórka zbrązowieje. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wrzuć do miski i przykryj na ok. 5 minut. Po tym czasie nie powinno być problemu ze zdjęciem skórki. Gdy już się z nią uporasz, pokrój paprykę w niewielkie kwadratowe kawałki. 
  2. Części kurczaka umyj, wysusz i obsmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej oliwie. 3-4 minuty z każdej strony wystarczy. Odstaw na bok.
  3. Zmniejsz ogień, odlej z patelni nadmiar tłuszczu i smaż teraz cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż ją ok. 10 minut często mieszając.
  4. Gdy cebula będzie już złotobrązowa dorzuć czosnek wcześniej obrany i pokrojony w cienkie plasterki. Podsmaż jeszcze ok. 2 minuty cały czas mieszając.
  5. Do szerokiego garnka wrzuć teraz kurczaka, cebulę z czosnkiem i paprykę. Zalej wszystko pomidorami i winem. Dodaj koncentrat dla zagęszczenia i wzmocnienia smaku oraz bazylię i oregano. Duś na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę.
  6. Dopraw sos ok. 2 łyżeczkami soli oraz świeżo mielonym pieprzem, cukrem i chilli. Gotuj jeszcze ok. 20-30 minut bez przykrycia, aż sos trochę bardziej zgęstnieje.
  7. Wyłów z sosu wszystkie kawałki kurczaka i pozwól im ostygnąć. Gdy będzie to już możliwe, obierz kurczaka ze skóry i kości. Porozdzielaj mięso na niewielkie kawałki i wrzuć z powrotem do sosu. 
  8. Ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu i własnych preferencji. Pamiętaj, nie płucz go pod wodą, tylko od razu po ugotowaniu odsącz i wrzuć do sosu.
  9. Wymieszaj dokładnie i nakładaj do misek lub talerzy. Posyp startym parmezanem. Można też dla smaku i ozdoby posypać go dobro posiekaną natką pietruszki lub liśćmi bazylii. Buon Appetito!

10 komentarzy:

  1. Jak wszystko wspaniale opisane :) Z chęcią zjadłabym porcję takiego makaronu, szkoda tylko, że nie jest pełnoziarnisty.. Ja niestety wina jeszcze nie moge używać w kuchni... czemu, czemu.. Jestem niepełnoletnia :)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. eee, w kuchni można, alkohol wyparowuje :) Nie słyszałem jeszcze, żeby komuś zabrano prawo jazdy, bo zjadł makaron z sosem na bazie wina ;)

    Gratuluję pięknych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie za ostro, ale wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, to danie wyjątkowo nie jest ostre!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. sprawdziłem przepis i jest naprawdę dobry, lecz pozwoliłem sobie go trochę zmodernizować:) zamiast 200 ml wina dałem 150 ml. Trzy łyżki koncentratu pomidorowego zamiast dwóch. Do tego odrobinę startego sera i dosyć dużo posiekanej natki pietruszki do podduszającego się już sosu i malutką łyżeczkę masła. Wyszło extra! :) Polecam sprawdzić!.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja również zmodernizowałem przepis, zamiast 200g makaronu penne dałem 180g. Polecam sprawdzić!!!11!6.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ulubiony komentarz jak do tej pory :)

      Usuń
  7. czy inne mięso jest dopuszczalne? Niestety mój męczyzna nie jest fanem drobiu jakiegokolwiek, dlatego najchętniej kawałek wieprza bym tam wsadziła. Czy to słaby pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, czemu nie? Z łopatką lub polędwiczką na przykład. Ważne tylko, żeby mięso było odpowiednio miękkie.

      Usuń
    2. tak też uczyniłam, tj. zrobiłam makaron z łopatką. Trochę się go obawiałam mimo, że ogólnie jestem fanką czosnku, no bo 8 ząbków to jednak sporo, ale makaron wyszedł przepyszny i faktycznie czosnek nie jest dominujący w smaku. Z pewnością zmajstruję to danie jeszcze nie raz :)

      Usuń