Penne, rigatoni i wszystkie inne rurki, kto ich nie lubi? Wszystkie makarony w smaku są zwykle do siebie podobne, ale rurki mają w sobie coś szczególnego. Gdy przyrządzamy je w sosie, obtacza on je zarówno od środka jak i na zewnątrz. Dzięki temu mamy podwójną moc smaku, a gdy smak ten tworzą kurczak w pomidorach, papryce i winie to musi być smacznie.
Penne to najpopularniejsze rurki. Nazwa tego makaronu wzięła się od włoskiego słowa "penna", co oznacza "pióro". Penne to takie właśnie ścięte piórka. Wywodzą się z południowej Italii. Mogą być zarówno gładkie (penne lisce) jak i prążkowane (penne rigate). Przepis na rurki z kurczakiem pochodzi z jednego z moich ulubionych programów telewizyjnych "Domowy Kucharz", prowadzonego przez Michaela Smitha. Przygotowanie dania jest trochę czasochłonne, ale warte poświęcenia. Penne, wino, kurczak, pomidory, papryka, czosnek, bazylia - czyli wszystko to, za co kochamy włoską kuchnię. I sam muszę przyznać, że chilli wystarczy tu tylko odrobina.
Składniki
- 8 udek lub podudzi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku (albo cała główka)
- 200 ml czerwonego wina
- 2 papryki (w 2 kolorach)
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- starty parmezan
- 200g makaronu penne
- 200g makaronu penne
Uwagi do kluczowych składników
Kurczak - teoretycznie mogą też być filety z piersi, ale nogi są zdecydowanie lepsze. Piersi przy dłuższym gotowaniu szybko stają się suche i twardawe. Czasami można dostać filety z udek. Jeżeli nie lubimy babrać się z kośćmi to możemy takie użyć.
Czosnek - kogoś może przerażać dodawanie całej główki czosnku do jednego dania. Spokojnie. Kuchnia włoska na czosnku bazuje i wcale nie oznacza to, że dominuje on w każdej potrawie. Tutaj jego smak będzie wyczuwalny tylko w takim stopniu jak powinien.
Wino - ma to być przyzwoite wytrawne lub półwytrawne wino i nie dajmy się zwariować, nie musi być włoskie.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Papryki pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż na natłuszczonej blaszce. Piecz ok. 15-20 minut aż skórka zbrązowieje. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, wrzuć do miski i przykryj na ok. 5 minut. Po tym czasie nie powinno być problemu ze zdjęciem skórki. Gdy już się z nią uporasz, pokrój paprykę w niewielkie kwadratowe kawałki.
- Części kurczaka umyj, wysusz i obsmaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej oliwie. 3-4 minuty z każdej strony wystarczy. Odstaw na bok.
- Zmniejsz ogień, odlej z patelni nadmiar tłuszczu i smaż teraz cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż ją ok. 10 minut często mieszając.
- Gdy cebula będzie już złotobrązowa dorzuć czosnek wcześniej obrany i pokrojony w cienkie plasterki. Podsmaż jeszcze ok. 2 minuty cały czas mieszając.
- Do szerokiego garnka wrzuć teraz kurczaka, cebulę z czosnkiem i paprykę. Zalej wszystko pomidorami i winem. Dodaj koncentrat dla zagęszczenia i wzmocnienia smaku oraz bazylię i oregano. Duś na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę.
- Dopraw sos ok. 2 łyżeczkami soli oraz świeżo mielonym pieprzem, cukrem i chilli. Gotuj jeszcze ok. 20-30 minut bez przykrycia, aż sos trochę bardziej zgęstnieje.
- Wyłów z sosu wszystkie kawałki kurczaka i pozwól im ostygnąć. Gdy będzie to już możliwe, obierz kurczaka ze skóry i kości. Porozdzielaj mięso na niewielkie kawałki i wrzuć z powrotem do sosu.
- Ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu i własnych preferencji. Pamiętaj, nie płucz go pod wodą, tylko od razu po ugotowaniu odsącz i wrzuć do sosu.
- Wymieszaj dokładnie i nakładaj do misek lub talerzy. Posyp startym parmezanem. Można też dla smaku i ozdoby posypać go dobro posiekaną natką pietruszki lub liśćmi bazylii. Buon Appetito!
Jak wszystko wspaniale opisane :) Z chęcią zjadłabym porcję takiego makaronu, szkoda tylko, że nie jest pełnoziarnisty.. Ja niestety wina jeszcze nie moge używać w kuchni... czemu, czemu.. Jestem niepełnoletnia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
eee, w kuchni można, alkohol wyparowuje :) Nie słyszałem jeszcze, żeby komuś zabrano prawo jazdy, bo zjadł makaron z sosem na bazie wina ;)
OdpowiedzUsuńGratuluję pięknych zdjęć :)
dla mnie za ostro, ale wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńHej, to danie wyjątkowo nie jest ostre!!! :)
OdpowiedzUsuńsprawdziłem przepis i jest naprawdę dobry, lecz pozwoliłem sobie go trochę zmodernizować:) zamiast 200 ml wina dałem 150 ml. Trzy łyżki koncentratu pomidorowego zamiast dwóch. Do tego odrobinę startego sera i dosyć dużo posiekanej natki pietruszki do podduszającego się już sosu i malutką łyżeczkę masła. Wyszło extra! :) Polecam sprawdzić!.
OdpowiedzUsuńJa również zmodernizowałem przepis, zamiast 200g makaronu penne dałem 180g. Polecam sprawdzić!!!11!6.
OdpowiedzUsuń:) ulubiony komentarz jak do tej pory :)
Usuńczy inne mięso jest dopuszczalne? Niestety mój męczyzna nie jest fanem drobiu jakiegokolwiek, dlatego najchętniej kawałek wieprza bym tam wsadziła. Czy to słaby pomysł?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, czemu nie? Z łopatką lub polędwiczką na przykład. Ważne tylko, żeby mięso było odpowiednio miękkie.
Usuńtak też uczyniłam, tj. zrobiłam makaron z łopatką. Trochę się go obawiałam mimo, że ogólnie jestem fanką czosnku, no bo 8 ząbków to jednak sporo, ale makaron wyszedł przepyszny i faktycznie czosnek nie jest dominujący w smaku. Z pewnością zmajstruję to danie jeszcze nie raz :)
UsuńBardzo sycące danie, da energię na cały dzień :)
OdpowiedzUsuń