03 lutego 2016

Łódeczki ziemniaczane


Łódeczki ziemniaczane, znane też jako "skórki" (z ang.: "potato skins") to idealna propozycja na dobrze kaloryczną, ale jakże i smaczną przekąskę, idealną na przykład pod mocno zakrapianą imprezę. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby potraktować je jako danie obiadowe, ale względu na "sytość" raczej w postaci głównego posiłku niż dodatku.

Zaletą przyrządzania tej przekąski (poza smakiem, co oczywiste) jest także stosunkowo niski koszt oraz łatwość przyrządzania. Można się też ze wszystkim uwinąć w niespełna godzinę. Jest to danie rodem z kuchni amerykańskiej, co biorąc pod uwagę ilość kalorii, zapewne nikogo nie zaskakuje. Ziemianki, topiony ser, wędzony boczek a na to jeszcze gęsta śmietana - składniki zatem niezbyt wyszukane i wszystkim dobrze znane. Łódeczki to takie trochę jakby zapiekanki, gdzie pieczywo zastępują kartofle. W wersji dla lubiących ostrzejsze klimaty boczek można zastąpić hiszpańskim chorizo.


Składniki (na 12 łódeczek)

- 6 sporych ziemniaków (nie gigantów, ale takich średnio dużych najlepiej)
- 150g wędzonego boczku lub kiełbasy chorizo
- 1 średnia cebula
- 100g startego żółtego sera (np. gouda)
- 1/2 łyżeczki soli
- masło
- gęsta śmietana
- szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki opłucz dokładnie pod zimną wodą, ale nie uszkodź skórki, przekrój je wzdłuż na pół, włóż do garnka, zalej wodą, dosyp sól i gotuj ok. 15-20 minut. od momentu zagotowania wody. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.
  2. Gdy ziemniaki się gotują, pokrój w drobną kostkę boczek lub chorizo i smaż bez oleju (wystarczająco dużo tłuszczu wytopi się z samego mięsa). 
  3. Smaż ciągle mieszając, aż mięso będzie dobrze wysmażone (z boczku niemalże skwarki), dorzuć posiekaną drobno cebulę i podsmaż jeszcze ok. 2 minuty, aż nabierze ładnego koloru i nada aromatu.
  4. Odcedź ugotowane ziemniaki i poczekaj aż ostygną. W między czasie nastaw piekarnik na 200C (opcja grill od góry jeśli posiadasz). 
  5. Z ziemniaków delikatnie łyżką wydrąż miąższ i przełóż go do miski (przyda się kiedy indziej na puree). Niektórzy starają się wyciągnąć, tyle ziemniaka, ile się da. ja zostawiam zwykle ok. 0,5cm warstwę dla smaku, poza tym mniejsze ryzyko, że skórka się rozerwie.
  6. Skórki układamy na papierze do pieczenia lub folii skórką do góry, smarujemy z góry małą warstwą masła i wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika, żeby skórka się przypiekła, ale uważamy, żeby się nie spaliła.
  7. Wyciągamy blaszkę i przerzucamy łódeczki na drugą stronę. Znowu delikatnie traktujemy je masłem, lekko solimy i na 5 minut z powrotem do piekarnika. 
  8. Ponownie wyciągamy, teraz już nakładamy po równo sera i farszu (najlepiej w kolejności ser-boczek-ser) i wkładamy do piernika po raz ostatni na 5 minut aż ser się roztopi i wszystko ładnie połączy.
  9. Serwujemy ze śmietaną i szczypiorkiem.

5 komentarzy:

  1. Witam cieszę się bardzo że dalej Pan publikuje przepisy. Dopiero co znalazłem stronę i jestem pełen podziwu. Żeberka właśnie się robią :) Zdecydowanie za mało rozreklamowany blog. Polecam załozyć kanał na youtube będę pierwszym subskrybentem. Dzisiaj z tego typu rzeczy można nawet zrobić parę groszy. Przepisy są proste a potrawy wyglądają na mega skomplikowane. Proszę pomyśleć nad reklamą bo jest konkret ! ! ! Znam się na tym prowadzę swój biznes i widzę w Panu bardzo duży potencjał :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tak przygotowane ziemniaki. Kojarzą mi się z ogniskiem, w którym piekliśmy je, gdy byłam mała. A danie rzeczywiście jest proste, ale z pewnością pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pana strona (blog?) to jedna z moich ulubionych. Czerpię z niej przepisy jak i inspiracje. Bardzo fajnie, że ciagle Pan działa, pisze, publikuje. Oby tak dalej. Enchiladas z Pana przepisu robię regularnie. :) Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Przepysznie to wygląda. Z pewnością sobie takie przyrządzę któregoś dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeju jakie to dobre :D Dzisiaj zrobiłam na obiad, wszyscy w domu szczęśliwi!

    OdpowiedzUsuń