23 września 2012

Ryba curry


Biała ryba, słodkie mleczko kokosowe i ostre chilli - takie połączenie może wydawać się co najmniej nietypowe? Nie w Azji, gdzie mieszanie wszystkich smaków to norma. Dla większości z nas ryba kojarzy się ze smakiem słonym i przygotowaniem w procesie smażenia. Ten tajski przepis na rybę w sosie curry udowadnia, że przyrządzenie dorsza w klimatach słodko-ostrych może zapewnić eksplozję doznań smakowych.

Poniższy przepis to moja interpretacja ryby w sosie curry, bazująca na dwóch innych przepisach: "Ryba curry" z książki "Na Ostro" oraz "Ryba w pikantnym mleczku kokosowym" z serii "Podróże Kulinarne, Kuchnia Tajska". Przepis, choć wymagający zaopatrzenia się w kilka bardziej egzotycznych składników, jest bardzo prosty. Zdecydowanie najlepiej nadają się tutaj świeże filety ryby. Może to być dowolna biała ryba, np.: dorsz, dorada, panga czy tilapia. Rozmrożone filety będą się rozpadać.


Składniki (na 2 porcje)

- 500-600g świeżych filetów białej ryby
- 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 ostra czerwona chilli
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki ojeju arachidowego
- 150ml wody
- natka kolendry
- limonka

Sposób przygotowania
  1. Posiekaj chilli i cebulę. Zetrzyj imbir. 
  2. Rozgrzej olej na głębokiej patelni na średnim ogniu. Wrzuć drobno pokrojoną cebulą i smaż mieszając ok. 4 minuty. Wyciśnij czosnek i cały czas mieszając podsmażaj przez kolejne 4 minuty.
  3. Dodaj imbir, chilli, pastę curry, koncentrat z tamaryndowca i kurkumę. Podsmażaj intensywnie mieszając przez kolejną minutę. 
  4. Wlej mleczko kokosowe i wodę, zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 10 minut.
  5. Włóż delikatnie filety ryby, aby częściowo lub całkowicie zanurzyły się w sosie. Przykryj patelnię i duś wszystko przez 8 minut. 
  6. Delikatnie wyjmij rybę do miski i przykryj, aby nie wystygła. Na patelnię wlej sos rybny i wrzuć posiekaną natkę kolendry. Zwiększ płomień i gotuj bez przykrycia przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  7. Polej rybę sosem. Skrop sokiem z limonki. Serwuj z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz