22 stycznia 2012

Enchiladas


Enchiladas to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podobnie jak burrito, fajitas czy chili con carne, dostaniemy je w każdej knajpie w klimatach tequili i sombrero. W przeciwieństwie jednak do wcześniej wymienionych, nie jest ono przedstawicielem kuchni Tex-Mex, a autentycznym meksykańskim daniem przygotowywanym w Meksyku od wieków.

Już sama nazwa tego dania sugeruje, że jest ono obowiązkową pozycją na tym blogu. "Enchilada" pochodzi bowiem od słowa "enchilar", co z hiszpańskiego oznacza "dodać chilli" czy jak ja to mówię "dochillować". Mówimy zatem o potrawie, w której ostrość jest nie bez znaczenia. Oczywiście poziom pikanterii można sobie regulować wedle upodobań. Enchiladas można przyrządzić na wiele różnych sposobów, ale generalna zasada ich przygotowywania to zawijanie farszu w tortille i zalewanie sosem. Zazwyczaj są one zapieczone, ale nie jest to regułą. Głównym źródłem ostrości jest sos. Tortille są często w nim maczane przed zawijaniem, ale mogą być też polanem nim w późniejszym etapie. Zaprezentowany poniżej przepis to taka najbardziej popularna wersja enchiladas. Bardziej wyszukane przepisy można znaleźć na www.mexicanrecipes.me

Składniki

- 60 dag mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 papryczki chilli chipotle w sosie adobo (lub zwykłe chilli)
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- 6 małych tortilli
- 40 dag startego sera żółtego
- 1 duża śmietana
- olej
- świeża kolendra

Sposób przygotowania

  1. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, z papryczki chilli usuń nasiona i drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej i zeszklij na drobnym ogniu cebulę. Pod koniec wyciśnij do niej czosnek i smaż 2 minuty mieszając. Połowę podsmażonej cebulki z czosnkiem przełóż do rondla a resztę pozostaw na patelni. Dorzuć do niej posiekaną chilli i smaż jeszcze 2 minuty. Dorzuć mięso i smaż często mieszając. Gdy będzie już prawie gotowy, posyp farsz kuminem, solą i słodką papryką. 
  2. Do rondelka z cebulą i czosnkiem wrzuć papryczki chipotle (lub zwykłe posiekane), pomidory z puszki, koncentrat i zagotuj wszystko. Dosyp oregano, sól i słodką paprykę. Gotuj 5 minut, po czym zmiksuj blenderem na niezbyt gładki sos. Pozwól mu trochę ostygnąć.
  3. Składaj enchiladas w następujący sposób: ułóż tortillę, posmaruj ją cienką warstwą sosu, następnie nałóż solidną porcję farszu, posyp serem, zalej łyżką śmietany i zwiń dosyć ciasno. Analogiczne zrób z resztą tortilli. 
  4. Ułóż tortille w prostokątnym naczyniu żaroodpornym, zalej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu serwuj posypane natką kolendry i polane świeżą śmietaną. 


15 komentarzy:

  1. Bardzo lubie, i to chyba w kazdej odslonie! U mnie jutro bedzie wersja wege :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio zrobiłem według tego przepisu - wyszło rewelacyjnie! Świetny blog.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sposób zapiekania tortilli,jutro zakupy w Lidlu,więc skuszę się na to pyszne danie:)dzieci będą zachwycone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniale
      Pierwszy raz robilam i wyszlo przepysznie

      Usuń
  5. Mozna zamiast mieska wolowego/ wieprzowego dac kurczaka? :) pozdrawiam super blog

    OdpowiedzUsuń
  6. najlepsza, zawsze robimy z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności! Kawał dobrej roboty odwalasz z tym blogiem. Po przygotowaniu Buffalo Wings wg Twojego przepisu, każdy inny z tej strony biorę w ciemno i póki co palce lizać :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. kolejny bardzo smaczny przepis z tego bloga. polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio trafiłam na tego bloga - i jestem zakochana. A to był pierwszy przepis do wypróbowania :D Tylko zamiast kupnych - zrobiliśmy własne placki (które są mega łatwe do zrobienia!).
    Dziękujemy za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj zrobię już mi ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. To mój ulubiony przepis na enchiladas, szkoda, że nie ma już nowych wpisów...

    OdpowiedzUsuń