28 stycznia 2012

Salsa z avocado i kukurydzą


W naszym rozumieniu to sałatka, ale w Meksyku powiedzą na to salsa. Jak już zostało wyjaśnione w przepisie na HC Salsę, termin ten nie musi oznaczać sosu, a raczej dodatek do dań głównych przygotowany ze świeżych warzyw. Takim to właśnie doskonałym dodatkiem do wszelkich tacos, burritos czy enchiladas jest salsa z avocado i kukurydzy.

W zasadzie jest to sałatka z avocado, kukurydzy, chilli, pomidorków i cebuli. I choć ma meksykański charakter, to może robić za dodatek do każdego dania mięsnego albo sama w sobie być potrawą. Przygotowanie jej jest tak banalne i szybkie, że nawet wstyd nazywać to przepisem, ale żeby nie było wątpliwości przedstawiam poniżej proporcje składników i sposób... wymieszania.

Składniki

- 1 dojrzałe avocado,
- 1 mała puszka kukurydzy (1/2 dużej)
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chilli
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
- posiekana natka kolendry

Sposób przygotowania
  1. Z papryczki chilli usuń nasiona i posiekaj  możliwie drobno. Cebulę pokrój w niewielką kostkę.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki.
  3. Avocado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką wygarnij miąższ. Pokrój go w kostkę. 
  4. Wrzuć wszystkie pokrojone warzywa do miski, dosyp kukurydzę, dodaj szczyptę soli i skrop sokiem z limonki. Posyp posiekaną natką kolendry i wymieszaj dokładnie. Serwuj od razu po przygotowaniu.


1 komentarz:

  1. Bardzo apetyczna, chętnie zjadłabym zawartość tej miseczki.

    OdpowiedzUsuń