11 lutego 2012

Makaron z krewetkami i kurczakiem


Krewetki i kurczak mają w sobie coś takiego, że z osobna są świetne, ale razem uzupełniają się też znakomicie. Przykładem na to jest przygotowanie ich w połączeniu z makaronem. Tu jest to pappardelle, czyli szerokie wstążki, ale mogą być to równie dobrze tagliatelle czy fettuccine albo innego rodzaju makarony np. penne.  Proste i kolorowe danie w śmietanowym sosie Alfredo, który pomimo włoskiej nazwy, bardziej popularny jest za oceanem.   

Inspiracją dla tego dania jest pozycja serwowana w amerykańskiej knajpie TGI Friday's pt: "Cajun Shrimp and Chicken Pasta". Tak, to danie, choć wykorzystujące włoski makaron (w oryginale fettuccine), jest bardziej popularne w USA niż w Italii. Wszystko to za sprawą Alfredo di Lelio, który na początku XX wieku prowadził restaurację w Rzymie, gdzie serwował fettuccine z sosem z potrójną porcją masła. W sosie tym z jakiegoś powodu zakochali się turyście ze Stanów Zjednoczonych i rozsławili go u siebie. Tym sposobem "sos Alfredo", będący praktycznie nieznany w Europie, stał się jednym z najpopularniejszych sosów do makaronów w Ameryce. 

Składniki (na 2 porcje)

- 250g makaronu Pappardelle (lub inne wstążki)
- 100g krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
- filet z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki śmietany (może być gęstej ale lepiej kremówki)
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- olej
- parmezan
- szczypiorek

Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pokrój w drobne paski, posyp solą i papryką w proszku i podsmaż krótko na oleju. Zdejmij i wrzuć do miski. To samo zrób z rozmrożonymi i wysuszonymi krewetkami. Podsmażaj je 2-3 minuty ciągle mieszając. Usmażone dorzuć do kurczaka.
  2. Pokrój cebulę w kostkę a papryki w paski. Na tym samym oleju, na którym wcześniej smażyły się kurczak i krewetki, zeszklij teraz cebulę a po chwili dorzuć do nich papryki. Smaż na wolnym ogniu często mieszając ok. 6-8 minut.
  3. Nastaw wodę na makaron, nieco posól i gotuj wedle instrukcji na opakowaniu. 
  4. Gdy makaron będzie już prawie gotowy, rozpuść na patelni masło, wrzuć do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dobro posiekane chilli. Dodaj śmietanę i mieszaj energicznie, aż składniki się połączą. Posól, popieprz, dosyp starty parmezan i dalej mieszaj, aż się rozpuści. Gdy sos będzie już miał kremową konsystencję, zalej nim odsączony makaron i wymieszaj. 
  5. Dorzuć usmażone wcześniej krewetki, kurczaka i warzywa. Posyp posiekanym szczypiorkiem i startym parmezanem.



8 komentarzy:

  1. Wyprobowane, pycha :)
    A TGI uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm, ja spróbuję z ryżem ;-)
    ale coś mi się wydaje, że będzie pycha
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja,mogę jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę pyszne i niepracochłonne, nawet moim nastolatkom smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobre w smaku, wspaniale w zapachu i idzie sie tym porzadnie najesc

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis. Makaron z krewetkami w różnych wersjach mogłabym jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń