13 sierpnia 2013

Jambalaya


Jeżeli lubisz paellę, risotto i inne tego typu dania na bazie ryżu to polubisz też Jambalayę. Ta kreolska potrawa o karaibskich korzeniach, hiszpańskich i francuskich wpływach oraz swobodzie przyrządzania jest daniem, w którym nie należy się zbytnio przejmować przepisem. Wrzucamy co mamy pod ręką i będzie dobrze. 

Powiadają, że Jambalaya powstała w czasach hiszpańskiej ekspansji w Ameryce. Tamtejsza ludność próbowała przenieść za ocean swoją ukochaną paellę. Jako, że niektóre składniki (jak szafran) były tam nie do zdobycia, wprowadzano zamienniki wywodzące się z Ameryk i Karaibów. Następnie nadeszła era francuskich wpływów na ludność Nowego Orleanu zwaną do dziś Cajunami. To oni zaczęli eksperymentować i dorzucać do jamabalaya'i cokolwiek udało się upolować, czasem aligatora innym razem żółwia... Podobno nazwa też wywodzi się z francuskiego, choć brzmi raczej karaibsko.

Tak czy inaczej, Jambalaya to mieszanka ryżu, mięsa, kiełbasy, owoców morza i warzyw. Kombinacje mogą być różne. Temu daniu nie zaszkodzi też na pewno odrobina pikanterii. Zaprezentowany przepis zapożyczony jest od Jamiego Oliviera, który swego czasu odkrywał tajniki kuchni amerykańskiej, w tym bogatego kulinarnie rejonu nowoorleańskiego. 

Składniki

- 4 udka lub podudzia z kurczaka
- 250g krewetek tygrysich
- 200g kiełbasy chorizo lub innej suchej
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 4 pałki selera naciowego
- 3 papryczki chilli
- 5 ząbków czosnku
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 3 liście laurowe
- 1 puszka pomidorów
- 1 litr bulionu drobiowego
- 300g długoziarnistego ryżu
- sól
- pieprz
- chilli
- oliwa
- natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Obmyte kawałki kurczaka posyp solą, pieprzem i chilli, obsmaż na rozgrzanej oliwie na dużej głębokiej patelni lub w rondlu. Dorzuć grubo pokrojoną kiełbasę. Po 5 minutach obsmażania dodaj posiekaną cebulę oraz papryki i selera pokrojone w kostkę. Dodaj tymianek i liście laurowe. Podsmażaj na średnim ogniu ok. 10 minut często mieszając aż w powietrzu pojawi się charakterystyczny zapach "alla leczo". 
  2. Dodaj czosnek posiekany plasterki oraz chilli (jedną drobno posiekaną i dwie w całości). Zalej wszystko pomidorami i bulionem. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz płomień. Duś pod przykryciem ok 20 minut. Po tym czasie kurczak powinien być miękki. Wyjmij go, ostudź i obierz ze skóry i kości.
  3. W między czasie wsyp ryż do gotującego się sosu. Gotuj kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aby ryż nie przypalił się do spodu. Gotuj aż ryż będzie miękki, nawet jakby miało to trwać dłużej niż te 20 minut. Najgorsze co może być, to twardy ryż. Jeżeli masz wrażenie, że całość robi się zbyt gęsta, dolej wody lub bulionu.
  4. Gdy ryż jest już prawie gotowy, dodaj krewetki i obranego kurczaka. Gotuj pod przykryciem ostatnie 4 minuty. Dosyp posiekaną pietruszkę i zamieszaj. 
  5. Serwuj na talerzach lub w miskach posypane świeżą pietruszką. 

1 komentarz:

  1. juz widzę, że polubię <3

    może masz ochotę na rozdanie kulinarne u mnie?:)

    OdpowiedzUsuń