04 marca 2012

Spaghetti Carbonara


Carbonara to - po bolognese - najpopularniejszy sos do makaronów. Najczęściej występuje w połączeniu ze spaghetti, ale spotyka się go również z fettucine czy penne. We Włoszech pastę alla carbonara znajdziemy chyba w każdej trattorii. To szybkie danie na bazie makaronu, jajek i boczku jest proste, tanie a jakże smaczne. 

Jest kilka wersji mówiących o powstaniu tej potrawy. Słowo "carbone" we Włoszech to "węgiel" i niektórzy uważają, że danie to było kiedyś głównym pożywieniem górników pracujących w Italii. Inna historia mówi, że to stacjonujący we Włoszech po II Wojnie Światowej amerykańscy żołnierze, dysponujący bekonem i jajkami w proszku, przygotowywali danie w połączeniu z włoskim makaronem. Która historia by nie była prawdziwa, pewne jest, że ta rzymska potrawa jest idealnym pomysłem na szybki, pożywny i niedrogi obiad.

Turyści są często zaskoczeni, że we włoskiej wersji carbonary nie wyczuwa się śmietany!!! Tak, oryginalna carbonara to sos składający się z ubitych jaj, sera (zwykle owczego), soli i pieprzu. W innych miejscach świata przyjęło się za to przygotowanie tego dania na bazie śmietanki kremówki. Być może dlatego, że dzięki niej łatwiej uzyskać kremową konsystencję sosu, w którym jajka mają tendencję do ścinania się. Często też zamienia się włoską pancettę na zwykły boczek. Ja nie widzę w tych modyfikacjach niczego złego. Dla mnie najważniejsze, aby było dużo pieprzu i moja carbonara miała odpowiednio wyrazisty charakter.

Składniki (na 2 porcje)

- 300g makaronu spaghetti
- 100g wędzonego boczku
- 250ml śmietanki
- 4 żółtka
- 50g sera parmezan
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- szczypiorek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania
  1. Zagotuj wodę, osól i wrzuć makaron. Gotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Al dente jeśli lubisz.
  2. Jednocześnie podsmaż na patelni drobno pokrojony boczek (bez tłuszczu - wytopi się z boczku).
  3. Do miski wlej śmietankę i wbij żółta. Dodaj ser, sól i sporo pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie trzepaczką. 
  4. Odcedź makaron i trzymaj przykryty w garnku, aby nie ostygł. Wyjmij boczek z patelni, zmniejsz płomień i wlej teraz na nią masę jajeczną. Cały czas mieszaj, ale nie pozwól, aby sos się zagotował, bo zacznie się ścinać. Mieszaj aż uzyskasz kremową konsystencję. 
  5. Dodaj boczek i zalej sosem makaron. Wymieszaj dokładnie. 
  6. Serwuj posypane szczypiorkiem, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.


5 komentarzy:

  1. uwielbiam! Tylko zwykle zastępuję czymś boczek, bo nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaciekawiłaś mnie tym, że w oryginale nie ma śmietany ;) Zawsze ją spotykam w przepisach i chyba uznałam że tak być powinno a tu taka niespodzianka :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię carbonarę. Twoja wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodaj przepis do akcji http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata :) Nagrody do wygrania w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja dodaje dodatkowo łyżkę mascarpone, wychodzi obłędnie kremowe i dodatkowo szczyptę gałki muszkatałowej. Dla odmiany polecam zrobić z makaronem Tagliatelle

    OdpowiedzUsuń