03 grudnia 2011

Hinduski kurczak curry


Kuchnia indyjska należy do jednych z najbardziej aromatycznych. Stosowane w Indiach mieszanki przypraw garam masala oraz inne mało wciąż u nas znane smaki m.in: kardamonu, kurkumy czy kuminu, nadają tamtejszym daniom szczególnego charakteru. Intensywność hinduskich potraw nie każdemu przypadnie do gustu, podobnie jak i ich ostrość. Lekko zmodyfikowane pod nasze podniebienia danie, może się jednak okazać wspaniałym długo niezapomnianym doznaniem smakowym.

"Curry", jak już zostało opisane przy okazji przepisu na tajskie czerwone curry z kurczakiem, jest wyjątkowym zjawiskiem. Europejczycy określają tym mianem dania od Indii, przez Tajlandię, Filipiny, Sri Lankę po Karaiby. Co ciekawe, w krajach tych potrawy te mają własne zupełnie inne nazwy. Określenie "curry" przyjęło się w czasach panowania Imperium Brytyjskiego i pozostało do dziś. Jedyną cechą łączącą wszystkie potrawy o nazwie curry jest ich konsystencja, przypominająca gulasz. Jak łatwo się domyślić curry hinduskie smakuje zupełnie inaczej niż tajskie. Poniżej przedstawiam jedną z prostszych propozycji na przyrządzenie curry w stylu indyjskim. Przepis (z lekkimi modyfikacjami) pochodzi  z serii: "Podróże Kulinarne; Kuchnia Indyjska", gdzie jest zatytułowany "Kurczak po hindusku". Danie to można zaserwować z ryżem, ale ja polecam zamiast tego upiec samemu chlebek naan, który nie jest trudny do przyrządzenia, a stanowi znakomite uzupełnienie nie tylko do curry. Każdemu, kto jest zainteresowany innymi przepisami na hinduskie curry, polecam stronę chickencurryrecipes.net.

Składniki

- 4 filety z piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 mały gęsty jogurt naturalny
- 2 łyżeczki  przyprawy garam masala
- 3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka chilli w proszku (więcej jeśli lubisz)
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła

opcjonalnie:
- 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca

Sposób przygotowania
  1. Umyj filety i pokrój na dosyć duże kawałki
  2. W misce wymieszaj wszystkie suche przyprawy oprócz papryki i soli, przeciśnij przez praskę czosnek oraz imbir. Wlej jogurt, ocet i dodaj łyżeczkę koncentratu. Wymieszaj dokładnie marynatę i zanurz w niej kurczaka. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  3. W dużym rondlu rozgrzej masło i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj kurczaka wraz z zalewą. Podgrzewaj mieszając przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidory, paprykę w proszku i sól. Duś pod przykryciem 10 minut, dodaj śmietankę (oraz koncentrat z tamaryndowca jeżeli posiadasz) i gotuj kolejne 10 minut bez przykrycia aż curry nieco zgęstnieje.

5 komentarzy: