Niedawno pojawił się tutaj przepis na zupę kukurydzianą w stylu southwestern. Dzisiaj w menu sałatka z tamtego regionu. Nie wiecie, co zrobić z resztą Hot Chilli Salsy, która Wam została w słoiku? O to jest odpowiedź. Lekko pikantna, ale świeża i kolorowa zarazem, sałatka jest dobrą propozycją na lunch, lekką kolację lub spotkanie towarzyskie.
Podobnie jak w przypadku wspomnianej zupy, tym daniem zainspirował mnie Michael Smith z programu "Domowy Kucharz". Podobną sałatkę miałem też okazję kosztować w jednej restauracji w stylu amerykańskim. Moja wersja jest mixem tych dwóch doświadczeń. Sałatka może być daniem samym w sobie albo dodatkiem do grilla lub pieczonego kurczaka.
- 1 sałata lodowa
- 10-12 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 2 avocado
- 1 puszka kukurydzy
- 3-5 łyżek Hot Chilli Salsy
- 2 pszenne tortille
- sól
- pieprz
opcjonalnie
- puszka czerwonej fasoli
- tarty ser żółty
- tarty ser żółty
- świeża kolendra
Uwagi do kluczowych składników
Sałata - może być inna np. rzymska. Jeżeli mamy bardzo dużą główkę, lepiej użyć połowę.
Pomidory - w sezonie można zastosować 1-2 zwykłe pomidory.
Avocado - muszą być dojrzałe - jeżeli masz twarde owoce, lepiej poczekaj kilka dni aż zmiękną.
Fasola - ja bym jej nie pomijał, ale ze względu na to, że u mnie w domu nie wszyscy ją lubią, zwykle robię bez.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Tortille pokrój na niewielkie trójkąty i rozłóż na blaszce. Włóż do piekarnika i piecz ok. 15 minut, aż będą sztywne. UWAGA: Jeżeli chcesz zrobić takie miseczki z tortilli, jak widać na zdjęciu, to właśnie w tym momencie. Do niedużego okrągłego naczynia żaroodpornego włóż dodatkową tortillę tak, żeby przylegała do brzegów i wsadź całość do piekarnika. Po ok. 15 minutach tortilla powinna być już sztywna. Wyjmij ją z naczynia i połóż na blaszce obróconą do góry nogami, aby dno się jeszcze lepiej przypiekło.
- Do dużej miski wrzucaj posiekaną sałatę, cebulę pokrojoną w piórka, pomidorki przekrojone na połówki lub krążki oraz kukurydzę i fasolę jeżeli lubisz.
- Avocado dodaj tuż przed podaniem, żeby nie sczerniało. Przekrój je na pół, wyjmij pestkę a następnie łyżką wydrąż miąższ w całości i pokrój go w półokręgi. Wrzuć do miski.
- Do wszystkiego dodaj salsę i starty ser np. gouda, posól, popieprz i wymieszaj dokładnie.
- Udekoruj sałatkę upieczonymi kawałkami tortilli oraz - jeśli posiadasz - świeżą kolendrą.
smakowicie, to jak tortilla prawie.
OdpowiedzUsuńświetne są te miseczki z tortilli :) muszę kiedyś takie zrobić!
OdpowiedzUsuńto jest prostsze niż się wydaje!!! a efekt nieprzeciętny :)
OdpowiedzUsuń