15 grudnia 2013

Jajko w koszulce


Jeżeli śniadanie ma być szczególne to musi w nim uczestniczyć jajko. Tak to przynajmniej wygląda u mnie w domu. Pomysłów na wysublimowane weekendowe śniadanie można tu znaleźć już kilka. Są tosty z jajkami, jajecznica z chorizo czy omlet. Nic jednak nie pobije jajek w koszulkach. To wyjątkowe danie jest uznawane za jedną z najbardziej wykwintnych form śniadaniowych serwowanych często w lepszych restauracjach.

Choć przygotowanie jajka w koszulce wymaga opanowania pewnej techniki, to nie jest ona ani bardzo trudna ani czasochłonna. Polega w zasadzie tylko na delikatnym wlaniu surowego jajka do wrzątku i umiejętnym obtoczeniu białka wokół żółtka. Najpopularniejszą odmianą serwowania jajka w koszulce jest tzw. jajko po benedyktyńsku. To amerykańskie danie składa się w oryginale z angielskiego muffina, na którym układa się szynkę lub boczek, na to trafia jajko w koszulce, które jest polewane sosem holenderskim (sos na bazie żółtek, zatem jest w superjajecznie). Inna wersja to jajko po florencku, gdzie zamiast boczku mamy szpinak. Jeszcze inna to jajko po atlantycku (lub kopenhasku), gdzie kompanem jajka jest łosoś. Zaletą tego dania jest to, że można je podawać z czymkolwiek się lubi. Wystarczy grzanka, jajko w koszulce i ulubione dodatki. 

Składniki (na 1 porcje)

- 1 jajko
- 1 połówka bułki (lub kromka chleba)
- masło
- 1 plaster wędzonego łososia
- sałata (np. roszponka)
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (lub chrzanu)
- 0,5l wody
- 1 łyżka octu
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania
  1. Zagotuj wodę i dodaj do niej ocet. Jajko wbij delikatnie do małej miseczki. Do gotującej się wody włóż łyżkę i trzymaj ją pod kątem ok. 45 stopni. Drugą ręku wlej jajko po ściance łyżki do wody i od razu zacznij nią delikatnie obracać jajko. Białko powinno obtoczyć żółto. Obracaj ok. 10-15 sekund, po czym gotuj jajko ok. 2,5-3 minuty.
  2. W między czasie opiecz bułkę i posmaruj ją masłem. Majonez wymieszaj z musztardą lub chrzanem - możesz też przygotować inny sos, jeżeli wolisz lub postawić na majonez bez dodatków.
  3. Na bułkę ułóż sałatę, łososia i ugotowane jajko w koszulce. Polej wszystko solidnie sosem. Posyp solą, świeżo mielonym pieprzem. Możesz też posypać szczypiorkiem.
  4. Serwuj ukochanej/ukochanemu do łóżka. To będzie dobry weekend!

3 komentarze:

  1. Super podanie, zjadłabym takie :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jajka w koszulce - to jedyny sposób gotowania jajek, który daje aż taką kontrolę nad stopniem ścięcia białka i żółtka :)
    I masz rację - wcale nie są specjalnie trudne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zaczynam gotowanie z twoim blogiem. Muszę przyznać, że mnie oczarował. Na początek przyrządziłem to oto jajka. Były pyszne, już nigdy nie będę robił jajek w tradycyjny sposób. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń