02 grudnia 2012

Burritos


Nie ma chyba drugiego dania, które byłoby tak bardzo utożsamiane z kuchnią, z której się wywodzi, jednocześnie nie będąc zbyt popularnym w kraju swojego pochodzenia. Burrito jest takim właśnie ewenementem. Na całym świecie kojarzone jest z kuchnią meksykańską, natomiast w samym Meksyku znane jest tylko na jego północnych obszarach. Bardziej powszechne jest w USA, Kanadzie i w Europie. Meksykańskie czy nie, jedno jest pewne: burrito w każdej postaci jest daniem pysznym i łatwym do przyrządzenia zarazem.

Słowo "burrito" w wolnym tłumaczeniu to "osiołek" (burro = osioł). Legenda mówi, że to człowiek imieniem Juan Mendez przyczynił się do powstania tej nazwy. W czasach rewolucji meksykańskiej na początku XX w. sprzedawał on jedzenie na ulicy. Aby utrzymać jego ciepło, zawijał farsz w tortillę i tak serwował klientom. Danie stało się bardzo popularne i Juan, aby zwiększyć obroty, przy pomocy osiołka przemieszczał się po okolicy ze swoim "mobilnym barem". Ludzie zaczęli nazywać jego posiłki "daniem od osiołka" i tak o to powstało "burrito". Przynajmniej według legendy.

Burritos prawdopodobnie wywodzą się ze stanu Chihuahua w północnej części Meksyku. Serwowane są tam jako małe przekąski, zawierające często tylko jeden składnik - mięso lub fasolę. W wersji Tex-Mex, czyli po amerykańsku, burrito jest bardziej wypasione. Podobnie jak w przypadku Tacos, nie ma tu większych ograniczeń co do farszu. Może zawierać wiele składników, t.j.: mięso wołowe, wieprzowe, kurczak, ryba, krewetki, fasola zwykle czerwona lub czarna, pomidory, papryka, ser, salsa, avocado, sałata itp. Burritos różni się od Tacos dwoma szczegółami: tortilla jest pszenna a nie kukurydziana (stąd czasem używa się określenia Tacos de Harina - czyli tacos z mąki pszennej) oraz w przeciwieństwie do tacos, burritos powinny być szczelnie zwinięte. Sposób zwijania wymaga opanowania pewnej techniki. Można ją podpatrzeć choćby na tym filmiku.


Uwaga ogólna do przepisu

Przedstawiona poniżej wersja jest bardzo syta. Mięso, fasola, ryż i ser - tworzą konkretny wartościowy acz zapychający posiłek. Do tego guacamole i śmietana też najlżejsze nie są. Jeżeli chcesz lżejszą wersję, zamień np. ryż - sałatą lodową i/lub fasolę - papryką.

Składniki (na 4 burritos)

- 4 duże tortille
- 100g ryżu (1 woreczek)
- 50 dag mięsa mielonego (preferowanie wołowe)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1-2 łyżeczki chilli w proszku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 100g startego sera żółtego
- sól
- pieprz
- olej

Możliwe dodatki

- Śmietana
- Nachos
- Świeża kolendra

Sposób przygotowania
  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją.
  2. Na dużej patelni z łyżką oleju podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Przeciśnij czosnek przez praskę i dorzuć na patelnię. Smaż jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj mięso mielone i smaż, aż całkowicie zmieni kolor na jasno brązowy. Przypraw solą i kminem.
  3. Odsącz pomidory z zalewy. Podobnie uczyń z fasolą. Na patelnią dorzuć najpierw pomidory i gotuj ok. 10 minut, aż sok trochę odparuje. Dopraw farsz chilli, papryką i pieprzem. Dorzuć fasolę i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Farsz gotowy.
  4. Składaj burritos jedno po drugim. Na suchej mocno rozgrzanej patelni lub grillu elektrycznym podgrzej krótko tortillę (ok. 10 sekund z każdej strony). Nałóż 2 łyżki ryżu, 3-4 łyżki farszu, posyp serem i ewentualnie świeżą kolendrą. Zwiń szczelnie.
  5. Serwuj jako przekąskę "do ręki" lub danie obiadowe na talerzu. Obowiązkowo z salsą, guacamole lub śmietaną, a najlepiej ze wszystkimi naraz.


10 komentarzy:

  1. Mmm, pyszność, aż nabrałam ochoty na kuchnię meksykańską.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie wyglądają! Zamawiam taki talerz!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. obiad idealny! super wygląda, pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym chętnie takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje smaki, musialo byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    czy na stronie mógłby pojawić się przepis na guacamole w Pana wykonaniu?
    Pojawia się jako dodatek w wielu Pana przepisach, chciałabym przygotować oprócz salsy również guacamole.

    Zdjęcie wyjątkowe, aż ślinka leci :)


    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis i genialne zdjęcia. Zamiast nachos proponuję spróbować z frytkami. Ostatnio właśnie tak podane jadłem w Dominium. Buritto hot było naprawdę bardzo hot! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo pyszne,w Lidl dni meksykańskie więc wszystkie składniki już mam,pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam burrito i bardzo mi brakuje kuchni meksykańskiej po ponad 20-letnim pobycie w Stanach. Jeżeli wiec mówimy o zamerykanizowaniu burrito (nawet w małych oryginalnych meksykańskich miejscach) to jednak brakuje mi w tym przepisie podwojnie smażonej fasoli, którą zastepuje w Polsce zdrowszą wersją miksując po prostu biała fasole z puszki (najbardziej przypomina meksykańską pinto) i posiekanej sałaty lodowej - to wszystko dodane do placka do środka. Ogólnie przepis super. A buritto najlepiej smakuje kiedy się je rękami (jak hamburger i pizza) Zauważyłam, ze Polacy przesadzaja z nozem i widelcem:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń