23 lutego 2012

Koktajl z krewetek i avocado w sosie mango


Zdarzają się takie okazje, gdy chce się przygotować coś małego, lekkiego, ale wyjątkowego zarazem. Fajnym pomysłem może być taka egzotyczna sałatka, którą można traktować jako przystawkę lub deser. Krewetki, avocado, chilli z orzeźwiającym sosem z mango, mięty i limonki. Owoce morza w połączeniu z owocami tropikalnymi z lekką nutką pikanterii oczywiście.

Koktajl rozumiany jest zwykle jako owocowy napój o konsystencji musu, często z dodatkiem mleka. Jest to też prawidłowa nazwa dla napojów wyskokowych zwanych popularnie "drinkami". Czasem jednak mianem tym są również określane imprezowe przekąski, serwowane często na tak zwanych przyjęciach koktajlowych. Zaprezentowany poniżej przepis jest moim wyobrażeniem przystawki rodem z Karaibów.

Składniki

- 100 g krewetek tygrysich
- 2 avocado
- 1 mango
- 2 papryczki chilli
- 1 limonka
- łyżeczka cukru
- świeża mięta
- łyżka oliwy
- sól
- chilli w proszku
- 40 ml likieru kokosowego (opcjonalnie)

Uwagi do składników

Mango i avocado - muszą być dojrzałe tzn. wgniatające się pod naciskiem palca, ale nie za bardzo miękkie.

Sposób przygotowania

  1. Krewetki obierz z pancerzyków. Jeżeli mrożone to wcześniej rozmroź i osusz. Oprócz solą i chilli i podsmaż na rozgrzanej oliwie 2- 3 minuty ciągle mieszając. Odłóż na bok, aby wystygły. Możesz następnie usunąć ogony.
  2. W moździerzu utrzyj cukier z liśćmi mięty. Wyciśnij sok z limonki i dodaj likier kokosowy jeżeli posiadasz. UWAGA: Jeżeli nie posiadasz moździerza, możesz pominąć ten krok i zmiksować wszystko blenderem razem z mango. 
  3. Obierz mango pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć do pojemnika, dolej przygotowany wcześniej sok i zmiksuj wszystko blenderem na niezbyt rzadki sos.
  4. Z chilli usuń pestki i posiekaj możliwie drobno. Obierz avocado i pokrój je w kostkę. Wrzuć do miski razem z chilli i krewetkami, zalej przygotowanym sosem z mango i dokładnie wymieszaj. 
  5. Serwuj w pucharkach udekorowane listkiem mięty. 

2 komentarze:

  1. Ubóstwiam kuchnię karaibską, a na sam widok cieknie mi ślinka,
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Krewetki, pycha! W takim zestawieniu muszą smakować niesamowicie:D

    OdpowiedzUsuń