16 lutego 2012

Jajecznica z chorizo i chilli


Lubisz ostrego kopa na dobry początek dnia? A może masz ochotę spektakularnie go zakończyć? Jeżeli tak, to ten przepis jest dla Ciebie, czy to w kontekście późniejszego weekendowego śniadania czy solidnej kolacji na ciepło. Jajecznicę lubi chyba każdy. Jedni preferują tylko na maśle, inni konkretnie z cebulą i boczkiem. A można też na ostro i kolorowo. O to przykład.

Chorizo to hiszpańska kiełbasa, lekko pikantna o paprykowym posmaku. Spotykana też w Meksyku. Ostatnio coraz bardziej popularna i do zdobycia u nas w większości marketów. Jest specyficzna, inna niż nasze polskie kiełbasy, ale także bardzo smaczna. Szczególnie podsmażona. Przygotowując tę jajecznicę po raz pierwszy miałem nadzieję, że będzie dobra, ale efekt smakowy okazał się lepszy niż się spodziewałem. Polecam przekonać się samemu.

Składniki (na 1 osobę)

- 4 jajka
- 4 cm kawałek chorizo
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 1/4 czerwonej papryki
- szczypiorek
- sól
- pieprz

Uwagi do składników

Może to dla niektórych śmieszne, ale namawiam do nieoszczędzania na jajkach. Naprawdę jest różnica w smaku i kolorze tych z farm ekologicznych w porównania z tymi znoszonymi w klatkach. Kupuj najlepsze dostępne jajka. Warto.

Sposób przygotowania

  1. Pokrój chorizo w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Nie potrzeba dodatkowego tłuszczu. Wytopi się z kiełbasy. Podsmaż mieszając.
  2. Dorzuć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną drobno chilli. Smaż ok. 5 minut na małym ogniu.
  3. Pokrój paprykę w niewielką kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż jeszcze chwilę ciągle mieszając.
  4. Jajka wpij do miski, nakłuj żółtka i wlej na patelnię. Posyp, popieprz i trzymaj na patelni mieszając aż jajka się zetną do pożądanej konsystencji. 
  5. Posyp pod koniec posiekanym szczypiorkiem. 

2 komentarze:

  1. Mniam, taka jajecznica musi być pyszna. Mojemu T. z pewnością by posmakowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ostrą kuchnię, a już na pewno jeśli jest kolorowa.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń