13 października 2011

Zupa kukurydziana - Southwestern Style


Zostawiamy na chwilę Meksyk i wędrujemy trochę na północ w kierunku południowych stanów USA. To tutaj prowadzone są największe uprawy kukurydzy na świecie. Zboże to każdy zna i większość miło wspomina, gdy latem mama serwowała na podwieczorek gorące kolby kukurydzy. Dziś też ją często spotykamy. Wystarczy choćby położyć się na byle której nadbałtyckiej plaży i sama do nas przyjdzie. Kukurydzę prawie każdy lubi. Problem tylko w tym, że mało kto wie, co z nią zrobić, poza bezpośrednim spożyciem w postaci ugotowanej kolby lub dodaniem do sałatki. A można też na przykład ugotować pyszną zupę...

Przepis na Southwestern Corn Soup poznałem dzięki jednemu z moich ulubionych programów telewizyjnych pt.: "Domowy Kucharz" ("Chef at Home"). Autorem i prowadzącym jest kanadyjski szef kuchni Michael Smith, który zachęca do tego, aby w kuchni oddawać się różnym inspiracjom. Znajdujący się poniżej przepis jest lekką modyfikacją tego oryginalnego, który można znaleźć na oficjalnej stronie Smitha. Główna różnica polega na tym, że ja do całości dodaję jeszcze mięso z kurczaka, ale jeżeli ktoś jest wegetarianinem, może je śmiało pominąć. Przedstawiona wersja pomija grillowanie warzyw, a więc daje możliwość przygotowania w domowych warunkach. Główna zaleta tej zupy to wyśmienity słodkawy smak połączony z niewielką dozą pikanterii. Jest trochę czasochłonna, ale warta zachodu. Przekonajcie się sami.

Składniki

4 kolby lub 2 puszki kukurydzy
3 czerwone papryki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (może być suszona)
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
oliwa
tarty ser żółty
świeża kolendra do dekoracji

Na bulion: 
2 nogi z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soli
woda

Uwagi do kluczowych składników

Kukurydza - jeżeli jesteśmy w sezonie i mamy pewność, że dostaliśmy młodą słodką kukurydzę, warto ją nabyć. Proces przygotowania co prawda wydłuży się trochę o czas jej ugotowania, ale to się opłaca. Jeżeli się spieszymy lub kukurydza w kolbach nie jest dostępna, wtedy zastępujemy ją ziarnami z puszki.

Papryka - może być inna lub w rożnych kolorach.

Kumin (kmin rzymski) - podobnie jak przy quesadillas - lepiej żeby go nie zabrakło.

Sposób przygotowania
  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion. Nogi z kurczaka wkładamy do dużego garnka, zalewamy ok 3l. wody i wrzucamy zioła. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie wrzucamy obrane warzywa, solimy i gotujemy kolejne 1/2 godziny. UWAGA: jeżeli używasz kukurydzę z puszki, to w tym momencie dorzucamy też chilli w całości.
  2. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Papryki kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kładziemy skórką do góry na natłuszczonej blaszce. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż skórka mocno zbrązowieje. Następnie wrzucamy do miski i przykrywamy. Dzięki temu po 10 minutach będzie można w miarę łatwo zdjąć skórkę. Następnie kroimy w niedługie paski. Odstawiamy na później
  3. Gdy bulion jest już gotowy przelewamy go przez sito do drugiego dużego garnka. Mięso dajemy na bok i gdy wystygnie, obieramy ze skóry i oddzielamy od kości średniej wielkości kawałki. 
  4. UWAGA: Krok ten stosujemy tylko w przypadku kukurydzy w kolbach. Do garnka z bulionem wrzucamy teraz obraną dokładnie kukurydzę i papryczkę chilli w całości. W ten sposób chilli odda zupie trochę ostrości. Trzeba uważać, gdyż przy bardziej pikantnej odmianie, zbyt długie trzymanie papryczki w bulionie może sprawić, że zupa będzie ekstremalnie ostra. Najlepiej kosztować co jakiś czas i sprawdzać poziom pikanterii. Jeżeli używamy kukurydzę z puszki, chilli dodajemy do zupy jeszcze w trakcie przygotowywania bulionu. Kukurydzę gotować ok. 45 min.
  5. Jeżeli mamy możliwość możemy jeszcze kukurydzę polaną oliwą zgrillować chwilę na grillu elektrycznym.
  6. Studzimy kolby i ostrym nożem nad miską w pozycji pionowej odcinamy ziarna. Bez obaw, nie będą stawiały oporu.
  7. Teraz przechodzimy do końcowego etapu. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę (czosnek wrzucamy później, gdyż szybko się pali). Posypujemy kuminem i dokładnie mieszamy. Wrzucamy do dużego garnka.
  8. Zalewamy bulionem i wsypujemy 3/4 ziaren kukurydzy. Możemy też dorzucić ugotowaną wcześniej marchewkę i inne warzywa z bulionu oraz, jeśli chcemy więcej ognia, również chilli, która się wcześniej gotowała razem z zupą. Blenderem miksujemy całość dokładnie, dzięki czemu uzyskamy ładny żółty kolor i gęstą konsystencję - nie potrzebujemy mąki kukurydzianej. Zagotowujemy wszystko, żeby smaki się przegryzły.
  9. Dorzucamy resztę ziaren  kukurydzy, paski upieczonej papryki i kawałki kurczaka. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze ok. 5-10 minut.
  10. Serwujemy posypane serem i kolendrą. Można też skropić sokiem z limonki i dodać łyżkę śmietany. 
Nie jest to może danie błyskawiczne, ale wyjątkowo smaczne. Zupy tej nie robi się często, ale jak jest już okazja, to warto poświęcić trochę czasu na jej przygotowanie. Słodycz kukurydzy i pieczonej papryki połączona z lekką pikanterią, którą oddaje zupie gotowana chilli, tworzą niezwykły smak i aromat, do którego będziecie chcieli wracać.


4 komentarze: