08 lutego 2015

Kurcze pieczone


Tak jak Amerykanie indyka, tak my Polacy mówimy, że jadamy kaczki czy gęsi. Zdarza się to jednak tak naprawdę tylko od święta. Jeżeli chodzi o ptactwo. to na naszych polskich stołach króluje kurczak. Obok schabowego, chyba najbardziej powszechna propozycja na niedzielny obiad. Jedni lubią udka, inni skrzydełka, znajdą się też zwolennicy piersi zwanych filetami. Aby dla każdego było coś dobrego, najlepiej kuraka upiec w całości. 

O to przepis gwarantujący, że nasze kurcze pieczone będzie miękkie i soczyste. Zawiera on jeden trik, którego nauczył mnie szef Michael Smith, w programie "Domowy kucharz". Sekret jest bardzo prosty, trzeba kurczaka zamarynować w solance. Woda, sól i cukier wystarczą, aby nasz kurczak był taki jak lubimy. Trochę przypraw, kilka warzyw, brytfanna i mamy prosty a smaczny obiad na niedzielę dla całej rodziny.

Składniki:

- 1 spory kurczak, ok. 1,5-2 kg
- ok. 2 litry wody
- pół szklanki soli
- pół szklanki cukru
- oliwa

Przyprawy (wedle uznania):
- sól
- pieprz
- chilli
- słodka papryka
- przyprawa "5 smaków" i/lub curry
- zioła prowansalskie

Warzywa:
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cukinia
- 1-2 cebule

Sposób przygotowania:
  1. Do dużego garnka wlej wodę i wsyp do niej cukier i sól. Wymieszaj dokładnie, aż rozpuszczą się zupełnie w wodzie. Kurczaka opłucz i zanurz w przygotowanej solance. Jeżeli potrzeba, do dolej, aby kurak cały zanurkował w cieczy. Odstaw garnek do lodówki na minimum 2 godziny, może być na całą noc.
  2. Na około godzinę przed pieczeniem wyjmij kurczaka z solanki i dokładnie osusz papierem.
  3. Warzywa (poza cebulą) dokładnie opłucz. Jeżeli chcesz, możesz je obrać, ale jeżeli dobrze je umyjesz, to nie ma takiej potrzeby. Pokrój warzywa w duże kawałki. Ziemniaki w ćwiartki, Wrzuć wszystkie do miski, polej oliwą, dopraw solą i ziołami prowansalskimi.  
  4. Osuszonego kurczaka skrop najpierw oliwą a następnie natrzyj przyprawami, także od wewnątrz. Nie żałuj ich, uważaj jedynie, aby nie przesadzić z solą i chilli. 
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na dnie brytfanny lub dużego naczynia żaroodpornego rozłóż warzywa. Na nich połóż kurczak i przykryj. 
  6. Długość pieczenia zależy od tego jak duży jest kurczak. Sprawdzi się tutaj zasada: 30 minut na każde 0,5kg. Czyli 1,5 kilogramowego kurczaka pieczemy ok. półtorej godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i ustawiamy funkcję grill, jeżeli taką posiada piekarnik. Czekamy aż skórka ładnie się zrumieni.
  7. Serwujemy razem z upieczonymi warzywami. Można też podać ze śmietaną.

5 komentarzy:

  1. Świetny blog - niezłe przepisy. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.xeibos.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Uwielbiam kurczaka w każdej postaci, ale ten to jest mistrzostwo smaku :) Osobiście też polecam spróbować indyka pieczonego w amerykańskim stylu, na pewno nie pożałujecie. Ostatnio też coraz częściej jem steki i burgery odkąd odkryłem świetną restaurację, która je serwuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Solankę do kurczaka wynalazłam dość dawno temu, w sumie bardziej jako efekt 'a czemu mięso wieprzowe się w solance moczy a kurczak to już nie?'. Strzał w dziesiątkę za pierwszym razem - mięsko pycha, soczyste. Dobre jest również namoczone przez noc w rosołku z kostki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczak z cukinią. Pyszne, polecamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, mięsko kruche i soczyste:)

    OdpowiedzUsuń