24 marca 2014

Sałatka z krewetkami, mango & avocado


Wiosna przyszła, czas na świeżość. Wszechobecna moda na świeże, zdrowe i lekkie dotyka nawet czasami kogoś takiego jak ja - urodzonego mięsożercę. Jeżeli mam przygotować coś fit, to nie może być to jednak byle co. Idealnym przepisem na wyjątkowe zdrowe danie jest mieszanka różnorodnych smaków, intensywność barw i świeżość składników. Takie połączenie pozwala uwierzyć, że smaczny weekendowy obiad nie musi uwzględniać wołu lub prosiaka.

Świeże sałatki, tak uwielbiane przez płeć piękną, są dobre bo są zdrowe i lekkie. Idealne na lunch, imprezę lub kolację. W moim odczuciu mogą się jednak trochę nudzić. Sałata, pomidor, ogórek, oliwa,... czasem jakiś ser lub papryka - fajne, ale ile można? Ok, ok, wiem że można, że długo można. Ale można też czasami trochę urozmaicić. Dodać słodycz owoców, chrupiące orzeszki, pikantną chilli i aromatyczne krewetki. Będzie dalej świeżo, ale i egzotycznie, soczyście i na pewno wyjątkowo.       

Składniki
- 10 dużych krewetek bez pancerza
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- chilli w proszku
- sól
- oliwa
- 1 dojrzałe avocado
- 1 dojrzałe mango
- mix sałat

Sos
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 limonka
- 1 łyżka świeżej mięty
- 1 łyżka świeżej natki kolendry

Sposób przygotowania
  1. Do krewetek przeciśnij czosnek, dodaj starty imbir, posól i posyp chilli wedle uznania. Zalej oliwą i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut. Smaż krewetki na patelni grillowej lub zwykłej bez tłuszczu przez ok 2-3 min z każdej strony.
  2. Do malaksera wlej mleczko kokosowe, dodaj połowę orzeszków, połowę papryczki chilli, sos rybny i cukier. Z limonki najpierw zetrzyj skórkę a potem wyciśnij sok. Dorzuć też miętę i kolendrę. Zmiksuj wszystko na gładki dressing.
  3. Obierz mango i avocado i pokrój oba owoce na dość duże kawałki. Na talerzu lub w misce ułóż sałatę. Polej dressingiem. Ułóż na wierzchu mango i avocado a na nie krewetki. Posyp wszystko posiekaną miętą i kolendrą, rozdrobnioną resztą orzeszków oraz posiekaną połówką chilli.

3 komentarze:

  1. Same pyszne składniki, sałatka dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepycha, jedna z moich ulubionych��.

    OdpowiedzUsuń