03 marca 2013

Zupa zapiekana


A dokładnie "Zupa pieczarkowo-porowa z kurczakiem zapiekana pod ciastem francuskim". Danie proste, szybkie a jednocześnie całkiem efektowne. Co ważniejsze, również smaczne i pożywne. W zasadzie to ciężko je jednoznacznie zakwalifikować do kategorii "zupy". Równie dobrze można powiedzieć, że to zapieczony kurczak w sosie.

Potrawę tę wynalazłem w książce z serii "Podróże Kulinarne", tom: "Kuchnia amerykańska". Określona jest tam jako: "Zapiekanka z kurczaka". Jest to dosyć śmieszne, gdyż danie to zupełnie nie przypomina innych zapiekanek z jakimi w życiu miałem do czynienia. Nie bardzo też pasuje do terminu "kuchnia amerykańska". Pomijając jednak nazewnictwo i pochodzenie owego dania, muszę stwierdzić, że jest ono świetnym odkryciem. Przepis zmodyfikowałem na swoje potrzeby. Zupę można spożywać na dwa sposoby: upieczonym ciastem francuskim zagryzać zupę niczym chlebem lub zatapiać je w cieczy.

Składniki (na 2-3 porcje)

- 3 filety z piersi kurczaka
- 100g pieczarek
- 1 por
- 1 papryczka chilli
- 500ml bulionu grzybowego lub drobiowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 300g ciasta francuskiego mrożonego
- 1 jajko
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania
  1. Kurczaka pokrój w kostkę, pieczarki, pora i chilli w plasterki. Na dużej patelni, rozgrzej olej i obsmaż dokładnie kurczaka, dorzuć pieczarki, pora, chilli, dopraw solą i smaż aż pieczarki zaczną wydawać intensywny aromat.
  2. Przerzuć zawartość patelni do garnka i zalej wszytko bulionem. Dopraw ziołami oraz pieprzem i zagęść mąką rozcieńczoną w letniej wodzie. Zagotuj.
  3. Nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni C. Rozlej zawartość garnka do foremek do zapiekania. Przykryj na wierzchu ciastem francuskim. Dociśnij je do brzegów foremek, wytnij otwór na środku i posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
  4. Wstaw foremki do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż ciasto ładnie wyrośnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz