21 czerwca 2012

Spaghetti z krewetkami i chilli


Istnieją dania, które w mniej lub bardziej przypadkowy sposób nawiązują kolorystyką do kraju pochodzenia. Taką właśnie potrawą jest zaprezentowany przepis na makaron, gdzie jego jasna barwa w połączeniu z ostrą czerwienią chilli i intensywną zielenią natki pietruszki nawiązują do kolorów flagi Italii. W kuchni włoskiej jest więcej tego typu dań, które dzięki samym barwą nie pozostawiają wątpliwości z jakim krajem mamy do czynienia.

Przepis na przedstawione danie został zaczerpnięty z książki "Na ostro" autorstwa R.Lane i T.Morrisa. Tam nazwany jest jako "spaghetti na ostro" i znajduje się w dziale pt.: "potrawy wegetariańskie". Zrobiłem kiedyś zgodnie z przepisem i było dobre aczkolwiek czegoś brakowało. Za drugim razem dodałem krewetki i powstało proste, smaczne i szybkie danie włoskie, o które mi chodziło.

Składniki

- 500g makaronu spaghetti,
- 200g krewetek tygrysich (mogą być mrożone)
- 250 ml oliwy
- 1-2 papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej natki pietruszki
- garść startego (najlepiej świeżo) parmezanu
- sól
- świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania
  1. Krewetki rozmroź i osusz ręcznikiem papierowym. Możesz usunąć ogony jeśli Ci przeszkadzają podczas jedzenia. Posyp solą.
  2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie wedle instrukcji, tak jak lubisz. 
  3. Odcedź makaron, zachowując przy okazji pół szklanki wody z gotowania. Wrzuć makaron z powrotem do garnka i polej odrobiną oliwy.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż krewetki po 2-3 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejsz ogień pod patelnią i dorzuć na nią chilli i czosnek posiekane w plasterki. Oliwa nabierze ich aromatu. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku.
  6. Podkręć ogień pod patelnią i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Po chwili przelej całą jej zawartość do garnka z makaronem. Dodaj również wodę z jego gotowania oraz starty parmezan. Wymieszaj dokładnie. Oliwa, woda i parmezan stworzą sos.
  7. Podawaj makaron w miskach lub na talerzach, posypując dodatkowo świeżym parmezanem i pieprzem.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie proste, pyszne makarony!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ...uwielbiam i makaron i krewetki i jeszcze chilli to juz poezja :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że od razu pociekła mi ślinka na sam tytuł tego przepisu. Będzie to super danie na romantyczną kolację dla mnie i mojego chłopaka. Na pewno bedzie nam smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne makaronowe danie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też bardzo lubię takie proste makarony :D Szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mnie chili przekonujesz w 100%. uwielbiam lekko pikantne potrawy tym bardziej z krewetkami

    OdpowiedzUsuń