13 kwietnia 2012

Tacos de Carnitas


Nie ma bardziej meksykańskiej potrawy niż Tacos. To proste danie, składające się z tortilli wypełnionej nadzieniem, jest bardziej powszechne, niż się niektórym wydaje. Prawdą jest, że to fast-food'owy przemysł wypromował ten termin na całym świecie. Można powiedzieć, że wszystkie twistery, wrapy i inne tortille z farszem wywodzą się od tacos. Z autentycznym meksykańskim daniem nie mają one jednak wiele wspólnego. W przeciwieństwie do zaprezentowanego poniżej przepisu na Tacos de Carnitas.

Tacos przygotowywane są na setki sposobów. To kukurydziana tortilla, na której układa się farsz, polewa ostrym sosem i spożywa rękami. Można wykorzystać pszenną tortillę, ale wtedy nie będzie to już autentyczne taco. Podobnie jak i w przypadku użycia gotowych sztywnych "muszli" do tacos. To amerykański wynalazek, który wykorzystują sieci fast-food'owe. Prawdziwe tacos przygotowuje się w miękkich kukurydzianych plackach i nie ma zasady, że muszą przypominać kształtem literę "U". Różne przepisy na autentyczne tacos można znaleźć na stronie mexicanrecipes.me.

Tacos de Carnitas, wywodzące się z meksykańskiego stanu Michoacán, to tortille wypełnione Carnitas, które samo w sobie robi za danie. To chude mięso wieprzowe o cytrusowym aromacie, gotowane zwykle bardzo powoli w gorącym tłuszczu. Podsmażone na koniec, daje w efekcie mięso chrupkie z zewnątrz i soczyste w środku. Ułożone na tortilli, polane Hot Chilli Salsą, posypane kolendrą, z dodatkiem cebuli i avocado tworzy niesamowite Tacos de Carnitas. Przepis poniżej.

Składniki

- 6 tortilli kukurydzianych
- 80 dag łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- skórka z połowy pomarańczy
- 1 laska cynamonu (ew. 1 łyżeczka w proszku)
- 3 goździki
- 2 liście laurowe
- sól
- woda
- 1 avocado
- 1 mała czerwona cebula
- natka świeżej kolendry
- Hot Chilli Salsa lub inna salsa

Sposób przygotowania
  1. Opłucz mięso, osusz i usuń zbędne kawałki tłuszczu. Pokrój mięso w ok. 2cm kawałki. Wrzuć do dużego garnka. 
  2. Dorzuć do garnka pokrojoną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, skórkę z pomarańczy pokrojoną w grube paski, liście laurowe, laskę cynamonu, goździki, papryczkę chilli w całości, łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Zalej wszystko zimną wodą, tak aby zakryła mięso.
  3. Gotuj wszystko na wolnym ogniu ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie a woda częściowo wyparuje (jeżeli masz szybkowar, możesz skrócić czas gotowania do 45 minut). UWAGA: Przez ostatnie pół godziny gotowania możesz podkręcić ogień, aby woda szybciej wyparowała. 
  4. Jeżeli mięso jest już miękkie a w garnku wciąż znajduje się woda, to odlej ją. Usuń skórkę pomarańczy, laskę cynamonu i chilli.
  5. Na patelni rozgrzej dobrze oliwę i podsmaż ugotowane mięso, aby nabrało chrupkości. UWAGA: Możesz pominąć ten krok, jeżeli nie chcesz, żeby mięso się rozpadło. Łatwo je też w tym momencie wysuszyć.
  6. Każdą z tortilli "wytrzyj" papierem nasączonym oliwą. Smaż każdą z osobna na suchej rozgrzanej patelni przez 5- 10 sekund z każdej strony. 
  7. Na środek każdej tortilli nałóż solidną porcję mięsa, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, salsę oraz plaster avocado. Posyp solidnie natką kolendry. Spożywaj obowiązkowo rękami i rozkoszuj się prawdziwymi Tacos de Carnitas!   



12 komentarzy:

  1. Dzięki za ten krótki przewodnik, rozmarzyłam się, może kiedyś będzie mi dane wybrać się w rodzime rejony Tacos... Póki co skorzystam z porady i przepisu, nabrałam ochoty na taką przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie kuchnie meksykanska i lubie tacos - po czesci dlatego, ze mozna je nadziac na sto sposobow i zawsze beda smaczne. Twoje wygladaja oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mieszkam w meksyku i jeszcze takich tacosów nie jadłam. cały sekret to dobre składniki a w Polsce nie dostanie się nigdzie prawdziwej meksykańskiej kukurydzianej tortilli. no i oczywiście obowiązkową salsą do tacosów jest sos z papryczek habanero czysty ogień... pozdrawiam z Jukatanu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę tylko pozazdrościć możliwości smakowania oryginalnej kuchni meksykańskiej na co dzień. Nie da się zaprzeczyć, że nie można jej skopiować u nas w stu procentach, ale korzystając z dostępnych tu składników, wciąż można przygotować całkiem niezłe potrawy ;)

      Usuń
    2. i tu sie mylisz bo w Polsce jest juz wszystko nawet to co piszesz bo od czego sa Meksykanskie sklepy ?

      Usuń
    3. Produkty na robienie TACOS: dostępny w ofercie ARRIBA - http://sklep-arriba.com.pl Więcej przepisów : https://www.youtube.com/user/ARRIBAJALAPENO/videos pozdrawiam !

      Usuń
  4. zgadzam się w całej rozciągłości i nie ma czego zazdrościć zapraszam do Playa del Carmen to zabiorę do miejsc gdzie podają najlepsze tacosy, torty i arachera especial po tej stronie Jukatanu a także kawał pięknych karaibskich plaż ewentualnie miejsce popasu żółwi morskich, z którymi można popływać albo ruiny Majów w dżungli no i moje ulubione cenoty :)
    pozdrawiam
    kasia@mezomaya.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. W końcu widzę w polskim internecie przepis na oryginalne taco. Mieszkałem w meksyku przez rok i zawsze strasznie drażniły mnie przepisy, które widniały na polskich stronach. Sam metoda prób i błędów odtworzyłem smak znany z ulic stolicy Meksyku. Bardzo się cieszę, że w końcu Tacos doczekało się dobrego przepisu. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkty na robienie TACOS: dostępny w ofercie ARRIBA - http://sklep-arriba.com.pl Więcej przepisów : https://www.youtube.com/user/ARRIBAJALAPENO/videos pozdrawiam !

      Usuń
  6. Dla mnie bomba wyszło. Zniknęło szybciutko, całej rodzinie smakowało. Kochamy meksyk. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaam, pyszne mięsko. Idealne. Mąż był zdziwiony dodatkami do gotowania, a potem zachwycony nowym smakiem. Dzisiaj tacos jako główna atrakcja na Sylwestra:) Na pewno zrobi furorę.

    OdpowiedzUsuń