23 grudnia 2011

Śledź na ostro


Święta Bożego Narodzenia raczej nie kojarzą się z ostrymi potrawami - no chyba, że ktoś tak jak ja lubi pikantny barszcz z uszkami, ale to raczej sprawka pieprzu niż chilli. Nie jestem zwolennikiem wydziwiania i przekonywania kogokolwiek, że karp najlepiej smakuje w wersji super-ostrej. Ale śledzik? Jeżeli chcesz dodać trochę pikanterii na swój wigilijny stół, to właśnie śledzie są tu polem do popisu. 

Śledzik to klasyka na polskim stole świątecznym. Tradycyjna zimna przekąska, która może być podawana na różne sposoby. Jedni lubią po prostu z octem i cebulą, inni pod pierzynką, popularne są też po kaszubsku, wiejsku, królewsku, sułtańsku... w zasadzie na każdą literę z alfabetu można znaleźć jakąś odmianę. Ja kiedyś zakupiłem gotowca o nazwie "śledź salsa" i bardzo mi podpasywał. W między czasie znalazłem przepisy na śledzie: "po diabelsku", "po węgiersku", "piekielne" czy "na ostro". Dzięki tym inspiracjom przygotowałem swoją wersję śledzi w ostrzejszym wydaniu.

Składniki

- 1 kg solonych filetów śledziowych (matiasów)
- 0,5 litra mleka
- 0,5 litra wody
- 3 papryki (w różnych kolorach)
- 3 cebule
- 2 papryczki chilli
- 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g)
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu
- sok z połowy cytryny
- szklanka oleju



Sposób przygotowania

  1. Śledzie wyjąć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w naczyniu, zalać mlekiem i wodą. Moczyć zanurzone w cieczy ok. 4 godziny (można całą noc).
  2. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na niej cebulę pokrojoną w piórka. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Z papryk i chilli usunąć nasiona i pokroić - papryki w grubszą kostkę, a chilli jak drobno się da. Dorzucić do cebuli i dusić kolejne 5 minut. 
  4. Dodać koncentrat pomidorowy, suche przyprawy, ziele angielskie i miód. Gotować ciągle mieszając aż składniki się połączą. Zdjąć z ognia i polać sokiem z cytryny i octem. Wymieszać dokładnie.
  5. Wymoczone śledzie wyjąć, osuszyć dokładnie i pokroić na mniejsze kawałki. W szerokim naczyniu układać na przemian warstwę śledzi i farszu paprykowego. Zalać wszystko olejem i odstawić do lodówki przynajmniej na 24h.
  6. Śledzie z każdym kolejnym dniem powinny być lepsze. Wesołych Świąt!!!

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz