A dokładnie "Zupa pieczarkowo-porowa z kurczakiem zapiekana pod ciastem francuskim". Danie proste, szybkie a jednocześnie całkiem efektowne. Co ważniejsze, również smaczne i pożywne. W zasadzie to ciężko je jednoznacznie zakwalifikować do kategorii "zupy". Równie dobrze można powiedzieć, że to zapieczony kurczak w sosie.
Potrawę tę wynalazłem w książce z serii "Podróże Kulinarne", tom: "Kuchnia amerykańska". Określona jest tam jako: "Zapiekanka z kurczaka". Jest to dosyć śmieszne, gdyż danie to zupełnie nie przypomina innych zapiekanek z jakimi w życiu miałem do czynienia. Nie bardzo też pasuje do terminu "kuchnia amerykańska". Pomijając jednak nazewnictwo i pochodzenie owego dania, muszę stwierdzić, że jest ono świetnym odkryciem. Przepis zmodyfikowałem na swoje potrzeby. Zupę można spożywać na dwa sposoby: upieczonym ciastem francuskim zagryzać zupę niczym chlebem lub zatapiać je w cieczy.
Składniki (na 2-3 porcje)
- 3 filety z piersi kurczaka
- 100g pieczarek
- 1 por
- 1 papryczka chilli
- 500ml bulionu grzybowego lub drobiowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 300g ciasta francuskiego mrożonego
- 1 jajko
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Kurczaka pokrój w kostkę, pieczarki, pora i chilli w plasterki. Na dużej patelni, rozgrzej olej i obsmaż dokładnie kurczaka, dorzuć pieczarki, pora, chilli, dopraw solą i smaż aż pieczarki zaczną wydawać intensywny aromat.
- Przerzuć zawartość patelni do garnka i zalej wszytko bulionem. Dopraw ziołami oraz pieprzem i zagęść mąką rozcieńczoną w letniej wodzie. Zagotuj.
- Nagrzej piekarnik do temp. 200 stopni C. Rozlej zawartość garnka do foremek do zapiekania. Przykryj na wierzchu ciastem francuskim. Dociśnij je do brzegów foremek, wytnij otwór na środku i posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem.
- Wstaw foremki do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż ciasto ładnie wyrośnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz