10 lutego 2013

Chipotle & Honey Wings


Jak już zostało wspomniane przy okazji przepisu na Buffalo Wings, skrzydełka można przyrządzać na setki sposobów i zawsze są znakomitą przekąską czy to na imprezę czy też do oglądania meczu lub filmu. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby przygotować je na obiad lub kolację zarówno w formie przystawki jak i dania głównego. Innymi słowy, są dobre na każdą okazję. Skrzydełka w wersji z miodem i papryczkami chipotle są drugim i na pewno nie ostatnim przepisem na wings'y na tym blogu.

"Chipotle", każdemu na pewno obiło się to słowo o uszy, ale zapewne nie wszyscy wiedzą, co dokładnie oznacza. A są to papryczki chilli, ale w wersji wędzonej. Małe papryczki, poddane procesowi wędzenia stają się jeszcze ostrzejsze i uzyskują wspaniały aromat. Osobiście go uwielbiam. Najłatwiej dostać chipotle w sosie adobo. Można je kupić przez internet, w sklepach typu "Kuchnie Świata" lub w marketach sieci "Piotr i Paweł". Ostrość chipotle ze słodyczą miodu tworzą znakomity duet, który jest esencją  tej wersji skrzydełek. Przepis na nią zaczerpnąłem z nieistniejącego już bloga chilicheesefries.net. Podobny można też znaleźć na stronie MexicanRecipes.me.

Składniki

- 15 skrzydełek z kurczaka
- 1 mała puszka chipotle w sosie adobo
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 2 łyżeczki soli
- oliwa
- 1 łyżka ziaren sezamu
- natka kolendry

Sposób przygotowania
  1. Skrzydełka pokrój na 3 części - końcówki wyrzuć. Pokrojone kawałki opłucz i dokładnie osusz. Wrzuć do naczynia żaroodpornego, posyp solą, 1 łyżeczką kuminu, chilli i słodkiej papryki w proszku. Zalej oliwą, wymieszaj i odstaw na min. 1 godzinę do lodówki.
  2. Nagrzej piekarnik do temp. 150 stopni C. Wstaw skrzydełka i piecz ok. 1 godziny. 
  3. W między czasie przygotuj sos. Do rondelka wrzuć chipotle razem z zalewą, miód, musztardę i 1 łyżeczkę kuminu. Zmiksuj wszystko mikserem i zagotuj. Trzymaj na ogniu ok. 5 minut aż składniki się połączą.
  4. Na suchej rozgrzanej patelni upraż ziarna sezamu. 
  5. Podkręć temp. piekarnika do 180 stopni i ustaw opcję grill jeżeli dostępna. Skrzydełka wyjmij z naczynia żaroodpornego i rozłóż na ruszcie lub blaszce. Piecz do zrumienienia ok. 30 minut (w połowie czasu przewracając).
  6. Upieczone skrzydełka wrzuć do dużej miski. Zalej sosem, dorzuć posiekaną natkę kolendry i sezam. Potrząśnij miską i wymieszaj wszystko dokładnie tak, aby wszystkie skrzydełka oblepiły się sosem. 
  7. Serwuj ciepłe i oglądaj jak goście oblizują paluszki. 


3 komentarze:

  1. Smakowicie się prezentują takie skrzydełka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre skrzydełka. Robiłam już 2-razy.polecam !!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwsze pieczenie w żaroodpornym zamkniętym czy w otwartym naczyniu? Czym zastąpiłbyś kumin? Nie jestem fanem tego smaku, no chyba, że po połączeniu z miodem i chipotle nie jest on tak dominujący.

    OdpowiedzUsuń