Przepis na enchiladas był jedną z pierwszych propozycji dań kuchni meksykańskich zaprezentowanych na tym blogu. W tamtejszym wpisie zostało opisane skąd się wzięła nazwa tego dania, a przedstawiona wtedy wersja zakłada nadzianie tortilli wołowym lub wieprzowym mięsem mielonym. Teraz czas na "Pollo" a więc enchiladas z kurczakiem.
Meksykanie, jak wynika z wielu dostępnych przepisów, upodobali sobie technikę "rwania" mięsa. Nie krojone, nie zmielone, tylko "shredded" czyli takie właśnie porwane. Na Hotchillismaki w taki sposób została potraktowana wieprzowina w przepisie na Tacos de Carnitas. Podobnie swoje dania przygotowuje Leslie - autorka bloga La Cocina de Leslie. Leslie jest Amerykanką, mieszkającą od lat w Meksyku. Jej blog mogę szczerze polecić, jako świetnie źródło przepisów dań kuchni meksykańskiej.
Składniki (na 8 małych enchiladas)
- 3 piersi z kurczaka
- 3-6 suszonych papryczek chilli (mogą być też świeże)
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- natka kolendry
- 8 małych tortilli kukurydzianych (lub pszennych)
- 300g serka śmietankowego
- 200g startego żółtego sera
- Sól
- Tabasco chipotle (opcjonalnie)
- oliwa
Sposób przygotowania
- Piersi z kurczaka opłukać i wrzucić do garnka. Dołożyć połowę cebuli, ząbek czosnku i garść kolendry. Posolić łyżeczką soli i gotować na średnim ogniu ok. 40min.
- Do małego rondelka włożyć chilli (im chcemy ostrzejsze tym więcej), 2 ząbki czosnku i cebulę przekrojoną na mniejsze kawałki. Zalać wszystko wodą, tak aby przykryła warzywa. Zagotować i trzymać na średnim ogniu przez 15-20min.
- Gdy papryczki (suszone) nasiąkną już wodą, wyjąć je, ostudzić, odkroić szypułki i usunąć pestki (chyba, że lubimy danie naprawdę ostre, to zostawiamy). Całość z rondelka miksujemy blenderem na gładki i dość rzadki sos. Można dodać kilka kropel tabasco chipotle dla smaku. Odstawiamy do ostygnięcia do głębokiego talerza lub płytkiej miski.
- Ugotowanego kurczaka, wyjmujemy z wody. "Rozszarpujemy" mięso przy pomocy dwóch widelców. Powinny powstać podłużne włókniste kawałki.
- Kroimy drobno drugą połówkę cebuli i dodajemy do mięsa. Solimy dokładnie, mieszamy i odstawiamy.
- Rozgrzewamy na patelni mocno oliwę i każdą tortillę podgrzewamy z obu stron po ok. 30 sekund. W międzyczasie dolewamy oliwę, bo będzie ona wsiąkać w tortille.
- Do szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę przygotowanego sosu i rozcieramy na spodzie.
- Teraz czas na składanie enchiladas. Każdą tortillę zanurzamy i dokładnie obtaczamy w sosie. Następnie nakładany na każdej łyżkę serka śmietankowego i garść farszu z kurczaka. Zawijamy szczelnie i wkładamy do naczynia. Powtarzamy czynność z kolejnymi tortillami.
- Najlepsze jest dosyć duże naczynie, w którym wszystkie tortille zmieszczą się w jednym rzędzie. Jeżeli takiego nie mamy to robimy dwie warstwy. Pierwszą warstwę polewamy dodatkowym sosem, posypujemy serem i na to układamy drugą warstwę.
- Na sam wierzch także trafia dodatkowy sos i starty żółty ser.
- Pieczemy enchiladas bez przykrycia w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
- Po wyjęciu naczynia, czekamy chwilę - inaczej przy próbie wyjęcia tortille będą się rozpadać. Przed podaniem można posypać natką kolendry.
Nowy pomysł na kurczaka, zrobię:)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAMY z żoną Twojego bloga, mamy nadzieję, że nie przyszło Ci nigdy do głowy żeby przestać. Wielką zaletą przepisów, które prezentujesz są ich opisy i odniesienie do źródeł. Właśnie robimy buffalo wings i weszliśmy sprawdzić przyprawy do marynaty a tu baaach ! nowy przepis ! bierzemy w "ciemno" i już mamy pomysł na jutrzejszy obiad. Dobra robota! Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńKuchnię meksykańską bardzo lubię, poczęstowałabym się więc chętnie takim daniem.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny blog. Normalnie nie komentuję contentu, ale rzetelność i przejrzystość Pana bloga tak mnie zaczarowała, że nie mogę się powstrzymać. Tak trzymać!
OdpowiedzUsuńMiło słyszeć :) dziękuję!
UsuńEnchiladas zaprezentowane w poprzednim przepisie jest genialne, napewno wypróbuje i to. Świetny blog, smutno tylko, że tak rzadko nowe przepisy sa publikowane!
OdpowiedzUsuń