Omlet to jedno z najbardziej wyrafinowanych dań z jajek. Znajdziemy je w menu śniadaniowym większości restauracji. Niektórym może się wydawać, że przygotowanie omleta to wyższa szkoła jazdy, co wcale nie jest prawdą. Omleta można usmażyć wszędzie, gdzie jest dostęp do kuchenki i patelni. Nie jest to dużo bardziej skomplikowane od przyrządzenia jajecznicy czy ugotowania jajka na miękko.
Omlety znane są od wieków. Przygotowuje się je w różnych postaciach na całym świecie. Mamy zatem hiszpańskie tortille, czy włoskie frittaty, ale najbardziej popularne są te klasyczne wywodzące się z Francji. W tej wersji rozbełtane jajka smażymy na maśle, nakładamy ulubione dodatki i składamy w pół. Warto, aby jajka była jak najwyższej jakości, najlepiej ekologiczne. Zapewnią kolor i smak.
Metod i technik smażenia omletów jest przynajmniej kilka. Ważne są dwie rzeczy: żeby omlet był puszysty i się nie rozpadał. Na uzyskanie tego pierwszego efektu jest kilka sposobów. Niektórzy ubijają jajka i żółtka osobno. W niektórych przepisach proponuje się dodanie mąki lub śmietany. Ja dodaję do ubijanych jajek mleko. Jeżeli chodzi o dodatki to panuje tu dowolność. W poniższym przepisie mamy chilli, szynkę, cebulę, pomidora i ser. Można w różnych kombinacjach dodawać również inne składniki, np. pieczarki, szczypiorek, słodką paprykę, oliwki itp.
Składniki (na 1 omlet)
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 3 szczypty soli
- pieprz
- 2 plasterki żółtego sera
- 1 plaster szynki
- 1/4 pomidora
- 1/4 średniej cebuli
- 1/2 małej ostrej chilli
- bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
Omlety znane są od wieków. Przygotowuje się je w różnych postaciach na całym świecie. Mamy zatem hiszpańskie tortille, czy włoskie frittaty, ale najbardziej popularne są te klasyczne wywodzące się z Francji. W tej wersji rozbełtane jajka smażymy na maśle, nakładamy ulubione dodatki i składamy w pół. Warto, aby jajka była jak najwyższej jakości, najlepiej ekologiczne. Zapewnią kolor i smak.
Metod i technik smażenia omletów jest przynajmniej kilka. Ważne są dwie rzeczy: żeby omlet był puszysty i się nie rozpadał. Na uzyskanie tego pierwszego efektu jest kilka sposobów. Niektórzy ubijają jajka i żółtka osobno. W niektórych przepisach proponuje się dodanie mąki lub śmietany. Ja dodaję do ubijanych jajek mleko. Jeżeli chodzi o dodatki to panuje tu dowolność. W poniższym przepisie mamy chilli, szynkę, cebulę, pomidora i ser. Można w różnych kombinacjach dodawać również inne składniki, np. pieczarki, szczypiorek, słodką paprykę, oliwki itp.
Składniki (na 1 omlet)
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 3 szczypty soli
- pieprz
- 2 plasterki żółtego sera
- 1 plaster szynki
- 1/4 pomidora
- 1/4 średniej cebuli
- 1/2 małej ostrej chilli
- bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania
- Najlepiej najpierw przygotować wszystkie dodatki: pomidora kroimy w kostkę i usuwamy nasiona, cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę, chilli w cienkie krążki.
- Do miski wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i bełtamy widelcem, aż uzyskamy jednolitą masę. Dolewamy mleko i bełtamy jeszcze przez chwilę.
- Kładziemy średniej wielkości patelnię na średnio-mocny ogień i topimy na niej masło. Jajka wlewamy w momencie, gdy masło się całkowicie stopi i woda wyparuje, ale zanim jeszcze zacznie brązowieć.
- Przez pierwszą minutę smażenia mieszamy delikatnie ścinającą się masę. Gdy widzimy, że zaczyna ona już gęstnieć zostawiamy równomiernie rozprowadzoną na patelni. Czekamy kolejną minutę lub dwie, aż spód się zetnie, a wierzch będzie wciąż lekko rzadki.
- Na jednej połowie nakładamy wszystkie dodatki i drewnianą łopatką przykrywamy drugą połową omleta. Trzymamy jeszcze na patelni przez pół minuty, po czym zsuwamy omleta delikatnie na talerz.
- Dekorujemy bazylią i krążkami chilli.
Omlet to dla mnie świetne danie - można i na słodko, i na słono, w niezliczonej ilości wariacji, a zawsze smakuje świetnie. :)
OdpowiedzUsuń